Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

PREGLED PROGRAMERSKEGA TRGA 2021: Čedalje več je zanimanja po programiranju!

Ni več skrivnost, da so inženirske službe ene najbolj iskanih. Možnost nenehnega učenja, zanimanje in usmeritev družbe v informacijsko tehnologijo ter (praviloma) nadpovprečne plače so le ene izmed dejavnikov, ki mlade spodbujajo k usmeritvi v IT službe. Koliko je po svetu v resnici zanimanja po tovrstnih službah?

Danes lahko IT službam brez pomisleka rečemo kar »službe prihodnosti«!

Tehnologija danes spremlja že skoraj vse vidika našega življenja. Marsikdo se že preživlja s spodbujanjem ali gradnjo tehnologije, nekaj jih je na tej poti, veliko pa jih razmišlja o »shiftu« v karieri. Večina tehnologije, ki jo danes uporabljamo, sestavlja programska oprema v naših pametnih telefonih in računalnikih. Rečemo lahko, da programerji ustvarjajo temelje za prihodnost tehnologije.

IT podjetja stabilna tudi med epidemijo

Svetovna raziskava za razvijanje programske opreme je pokazala, da več kot polovice tehnoloških podjetij epidemija ni prizadela, ali pa so se pozitivini in negativni učinki na koncu izravnali (čeprav je bilo nekaj negativnih posledic, so se po drugi strani pokazale številne pozitivne). Za razliko od ostalih sektorjev je bilo le eno od treh tehnoloških podjetij primorano odpustiti nekaj zaposlenih. Sklepamo lahko, da so tovrstni poklici veliko manj dovzetni za negativne spremembe v trenutnih časih.

Vir: Coding Sans, 2021

Zanimivost: več kot 60% podjetij se je odločilo, da bodo po koncu epidemije nadaljevali s hibridno obliko dela – delno bodo zaposleni delo opravljali v pisarni, delno pa od doma.

Poznavanje katerega programskega jezika je ključno v 2021?

JavaScript je še vedno (in daleč) najbolj iskan programski jezik, a je napram letu 2020 in 2019 rahlo upadel (pod 50%). Z veliko manjšim deležem mu sledita Java in TypeScript, sledijo pa mu Python, C#, PHP in C++.

Vir: Coding Sans, 2021

Zanimivost: Na SmartNinja šoli programiranja izvajamo tečaje programiranja, kjer se lahko naučite Python programskega jezika, malce zahtevnejši next level JavaScript programski jezik pa vas čaka na tečaju Web Development 2.

Kaj pa AI? Kaj, če programerjev ne bomo potrebovali več?

Umetna inteligenca in avtomatiziranje procesov se dogajajo že kar nekaj časa. Vseeno se je od leta 2016 število programerjev le še znatno povečalo. Uporabniška izkušnja (UX) in uporabniški vmesniki (UI) so namreč močno personalizirani procesi znotraj programiranja, ki jih umetna inteligenca še nekaj časa ne bo zmožna zamenjati v isti meri. Zgornji stavek naj ne bo razlog, da še vedno odlašate z učenjem programiranja.

V Sloveniji veliko povpraševanja po programerjih

Zagotovo ste vsaj enkrat med brskanjem po portalih za iskanje delovnih mest zasledili podjetje, ki išče takšnega ali drugačnega programerja. Ni več skrivnost, da jih iščejo vse več, na razpolago pa so delovna mesta z različno stopnjo predznanja, odvisne so od znanja programskih jezikov, pa tudi na različnih področjih. Več si lahko pogledate na portalih, kot so MojeDelo, CareerJet, Slo-tech forumu, preverite pa tudi svežo objavo na portalu Mladi podjetnik.

Plače spletnih razvijalcev v Sloveniji

Raziskavo plač spletnih razvijalcev v Sloveniji je Miha Medven razkril v tem blog postu. V njej je sodelovalo 1350 anketirancev, raziskava pa ponuja zelo podroben vpogled v številke, ki jih lahko pričakujete glede na izkušnje v programiranju. Veselimo se številk v letu 2021!

Kaj zaposlovalci v tovrstnih podjetjih iščejo pri zaposlenih?

Daleč najbolj izpostavljena lastnost (v software development službah) pri potencialnih zaposlenih je zagotovo želja po učenju in sposobnost posameznika, da se vklopi v obstoječi tim. V grafu lahko vidite, kako nizko na lestvici jim je pomembna izobrazba in najrazličnejši certifikati. Kar šteje, so delovne izkušnje in »mehke« veščine, ki jih z disciplino in nenehno željo po učenju lahko pridobite na vsakem koraku.

Vir: Coding Sans, 2021

Zato le pogumno! Če je programiranje nekaj, kar vas zanima, imate v tem blog postu nanizanih kar nekaj razlogov, da se naučite programiranja in se pridružite najbolj zaposljivim službam 21. stoletja. O razlogih, zakaj pri SmartNinji menimo, da bi morali programirati začeti že včeraj, si lahko preberete na tej povezavi.

Če je programiranje nekaj, kar vas zanima že dlje časa, pa ne veste kako začeti, močno priporočamo Poletni tečaj programiranja. Naučili se boste osnove HTML in CSS ter se spoznali s temelji spletnega razvijanja. Na štiridnevnem tečaju boste s pomočjo izkušenega inštruktorja ugotovili, ali vam je morda programiranje pisano na kožo …

Viri:

Coding Sans: Software development trends. (https://codingsans.com/blog/software-development-trends). 2021.

Miha Medven: Plače razvijalcev 2020. https://medium.com/@mihec.susnik/pla%C4%8De-razvijalcev-2020-f7c719704ab2

Nadaljuj z branjem