Blog

Novice, inspiracija in namigi

Top 5 programskih jezikov med slovenskimi programerji

Top 5 programskih jezikov med slovenskimi programerji

29.07.2020 SmartNinja

Že kar nekaj let programer Miha Medven izvaja anketo med ostalimi slovenskimi razvijalci, v kateri ugotavlja stvari, kot so katere programske jezike uporabljajo, povprečno višino njihovih plač, ali delajo za tuja, ali domača podjetja itd.

Letošnjo anketo je izpolnilo 1350 programerk in programerjev, mi pa si bomo v tem članku pogledali, katerih 5 programskih jezikov ti programerji največ uporabljajo (sodeč po njihovih odgovorih).

Pozor: Tukaj ne gre nujno za najbolj priljubljene programske jezike, temveč za jezike, ki jih programerji najbolj pogosto uporabljajo (v glavnem zaradi službe).

JavaScript

JavaScript je programski jezik, ki se večinoma uporablja pri t.i. front-endu spletnih strani, torej za vizualni del (izgled) spletne strani.

Trije "mušketirji" spletnega front-enda so HTML, CSS in JavaScript. HTML poda spletni strani strukturo. CSS jo polepša z barvami in pomaga pri razporeditvi HTML elementov. Medtem ko JavaScript pa spletno stran naredi bolj interaktivno (pop-upi, animacije, itd.)

Ker so ti trije jeziki praktično obvezni sestavni del vsake spletne strani, ni presentljivo, da jih uporablja tako velik delež programerjev.

Zakaj je potem le JavaScript na tem seznamu, ne pa tudi HTML in CSS?

HTML in CSS nista programska jezika. HTML je označevalni jezik (markup language), CSS pa jezik za stilizacijo (styling language). Izmed teh treh je programski jezik edino JavaScript.

JavaScript se lahko poleg front-enda uporablja tudi za back-end spletnih aplikacij, vendar je veliko bolj pogost na front-endu.

Zunaj spletnega razvoja (web development) pa JavaScripta skorajda ne najdemo, saj je kot jezik nastal za potrebe svetovnega spleta in v tej domeni tudi ostal.

Java

Veliko ljudi meša Javo in JavaScript oz. celo mislijo, da gre za en in isti jezik.

Resnica je, da sta to dva popolnoma različna programska jezika, ki imata poleg imena in podobne sintakse bore malo skupnega.

Zakaj torej podobno ime? Kdo je kopiral od koga? :)

Izmed teh dveh programskih jezikov, je prva na svet prišla Java. Java je bila narejena leta 1995 in hitro postala velik hit med programerji.

Ko se je kasneje v istem letu Netscape (predhodnik Mozille) odločil v svoj brskalnik integrirati programski jezik, so se (tudi) iz marketinških razlogov odločili, da naredijo jezik, ki ima podobno sintakso kot Java ter podobno ime: JavaScript. Na ta način so se "prišlepali" na popularnost Jave.

Kje se uporablja Java?

Java je zelo popularen jezik v poslovnem svetu, predvsem v starejših korporacijah in bankah. Uporablja se večinoma za namizne aplikacije (torej programe na računalniku), pa tudi za back-end spletnih aplikacij.

Zelo se je uporabljala tudi za Android aplikacije, vendar v zadnjem času Google spodbuja programerje naj za Android razvoj z Jave preklopijo na nov programski jezik: Kotlin.

Python

Python je programski jezik, ki je starejši od Jave in JavaScripta (nastal je leta 1990), vendar je začel na popularnosti pridobivati šele v zadnjem desetletju.

Razlog za priljubljenost Pythona je v glavnem v njegovi preprosti sintaksi, kar je še posebej všeč začetnikom v programiranju, pa tudi v njegovi univerzalnosti.

Python se namreč lahko uporablja v različnih delih IT sveta:

  • za namizne aplikacije,
  • za back-end spletnih aplikacij,
  • za podatkovno znanost (data science),
  • za strojno učenje in umetno inteligenco (ML/AI),
  • za sistemsko administracijo (skripte v terminalu), ter še in še.

Zaradi te univerzalnosti Pythonu včasih pravijo kar "švicarski nož" med programskimi jeziki.

Med znanimi podjetji oz. produkti, ki uporabljajo Python, najdemo Google, Dropbox, Spotify, Uber, Snapchat, Instagram, Pinterest, Reddit itd.

C#

Ko je Java postajala zelo popularna konec 90ih, se je Microsoft odločil, da bo naredil svojo verzijo Jave. Zaradi tega sta sintaksi obeh jezikov zelo podobni, pa tudi način pisanja kode v njih.

Tako kot Java, je tudi C# zelo uporabljan v starejših korporacijah, predvsem tistih, ki prisegajo na Microsoftove rešitve. Uporablja se v glavnem za namizne programe, pa tudi spletni back-end.

Zakaj tako čudno ime in kako se C# sploh izgovori?

C# so razvijalci najprej želeli poimenovati Cool (C-like Object-oriented Language), ampak so se nato zaradi potencialnih problemov z registracijo blagovne znamke odločili za drugačno ime: C#.

Kako se izgovori C#? Kot C-sharp (torej # se izgovori kot "sharp"). Tako se namreč v angleščini izgovori tudi glasbena nota, po kateri ima jezik ime.

PHP

PHP je verjetno najbolj poznan programski jezik med spletnimi tehnologijami. Tako kot Java in JavaScript, je tudi PHP nastal leta 1995 in hitro pridobil na veljavi, še posebej v 2000-ih.

Najbolj popularen projekt, ki uporablja PHP, je Wordpress, ki je CMS s katerim lahko hitro postaviš preprosto spletno stran ali blog.

PHP je jezik, ki se uporablja izključno za back-ende spletnih aplikacij. Ni pa to orodje, ki bi se uporabljalo za izdelavo desktop programov, še manj pa za kaj bolj naprednega, kot je podatkovna znanost ali strojno učenje.

Tudi to je med drugim razlog, zakaj uporaba PHP-ja v zadnjih letih upada. Tržni delež mu kradeta predvsem Python in JavaScript, ki sta veliko bolj versatilna ter priljubljena med programerji.

Kje so HTML, CSS in SQL?

Kot že omenjeno, HTML in CSS nista programska jezika. HTML je označevalni jezik, CSS pa stilistični jezik.

SQL prav tako ni programski jezik, ampak je jezik s katerim se upravlja relacijske podatkovne baze ter dela poizvedbe po njih.

Zaradi tega teh jezikov nismo uvrstili na seznam top programskih jezikov, vendar pa so kljub temu pomemben del repertuarja programerjev.

Če delaš kot profesionalni programer oz. programerka, pri svojem delu nisi nikoli omejen/a le na en programski jezik.

Vsak/a programer/ka se pri svojem delu sreča z več jeziki, vendar pa so osnovni koncepti programiranja enaki povsod. Zato, v kolikor se naučiš enega, ti kasneje ni težko preklopiti na kakega drugega, ko je to potrebno.

programski jeziki java python javascript

Poglej si naše tečaje

JavaScript tečaj (online)

JavaScript tečaj (online)

Kjerkoli 28.09.2020

Razširi svoje znanje in se nauči jezika JavaScript, njegovih posebnosti in uporabe. Prijavi se in se ga nauči!

od 299,00 EUR

Prijavi se na tečaj
Hekanje in varnost na internetu (online)

Hekanje in varnost na internetu (online)

Kjerkoli 29.09.2020

Spoznaj najbolj pogoste tehnike hekanja na internetu ter kako se obvarovati pred njimi. Primerno za popolne začetnike.

od 99,00 EUR

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na sveže SmartNinja e-novice!