Naši tečaji

Izberi veščino, ki se jo želiš naučiti

Uvod v SQL in baze podatkov (LJ)

Ljubljana 28.08.2017 - 06.09.2017

SQL (Structured Query Language) je jezik namenjen delu s podatkovnimi bazami. Uporabljamo ga za ustvarjanje, urejanje in iskanje podatkov organiziranih v tabelah. Vsaka tabela vsebuje različne podatke in SQL je ustvarjen za to, da podatke poiščemo, uredimo ter dobimo 'servirane' kot želimo.

SQL je relativno lahek jezik za učenje. Skoraj vsako podjetje potrebuje nekoga z SQL znanjem. Vsaka spletna ali mobilna aplikacija - v bistvu vsak program, ki operira s podatki in jih shranjuje, potrebuje podatkovno bazo.

course session

Kdo potrebuje znanje SQL-a:

 • Programerji
 • Administratorji podatkovnih baz
 • Analitiki
 • Planerji
 • Managerji
 • Drugi poklici vezani na analiziranje in pripravo poslovnih podatkov (npr. poklici v marketingu, prodaji, rekrutingu itd.)

Zakaj je znanje SQL-a koristno:

Znanje SQL-a ti samo po sebi odpira možnost razvoja v analitika/strokovnjaka za področje podatkovnih zbirk, kar je samostojen strokovni poklic. Znanje lahko uporabimo pri:

ZDRUŽEVANJE IN PRIKAZ PODATKOV: Iskanje podatkov v Excel tabelah vzamejo veliko časa. Vrtilne tabele delujejo, dokler se ukvarjamo samo z eno ali dvema tabelama. Ko pa potrebujemo napredno združevanje podatkov, nam pride prav SQL.

OPTIMIZACIJA DELOVNIH PROCESOV: Veliko stvari merimo, vse pridobljene podatke pa analiziramo 'peš'. Znanje SQL-a ter načrtovanja podatkovnih baz nam pripomore k prepoznavanju optimalne rešitve, ki jo lahko uporabimo pri optimizaciji poslovnih procesov.

POROČILA IN ANALIZE: Velikokrat se ukvarjamo s poročili, ki nam vzamejo ogromno časa. Hitimo pred sestanki, tiskamo tabele, podčrtujemo pomembne podatke. S SQL-om lahko določimo, katere podatke potrebujemo, kje naj jih poišče ter kje in kako naj nam jih prikaže.

RAZUMEVANJE SQL STAVKOV: V podjetjih ponavadi nekdo iz tehnične ekipe analitikom pripravi SQL stavke, s katerimi ti nato pridobivajo podatke iz baze za svoja poročila. Vendar pa večinoma analitiki ne razumejo logike za SQL stavki, ampak jih samo kopirajo-prilepijo. Z znanjem SQL-a lahko analitiki sami sestavijo svoje SQL stavke za poizvedbe v bazi in so tako bolj efektivni in fleksibilni.

PROGRAMIRANJE: Velika večina programov uporablja podatkovne baze za shranjevanje podatkov. Pa naj si bo to program na računalniku, spletna stran ali pa mobilna aplikacija. Z znanjem SQL-a pridobiš splošni vpogled v načrtovalsko naravo IT sveta, globlji uvid v delo s podatki ali delo s preglednicami ter razvoj splošnih analitičnih in načrtovalnih veščin, uporabnih tudi izven stroke povezane z SQL podatkovnimi zbirkami.

Primer dobre prakse: _Pridobitev evropskega razpisa je terjala ogromno časa za administracijo v enem od uspešnih slovenskih podjetji. V različnih bazah podatkov so imeli podatke o zaposlenih, naloge zaposlenih, čas porabljen na posameznem projektu, zaslužek glede na porabljen čas itd.

Rezultat je moral biti skupek vseh podatkov, za vsakega zaposlenega, na svojem listu papirja. Vse to so rešili z osnovnimi ukazi SQL-a, kar jim je privarčevalo 80% časa, ki bi ga porabili, če bi se zadeve lotili ročno.

Na tri tedne trajajočem tečaju, se boš naučil/a ravno to - kako narediti dober načrt podatkovne baze, ter SQL stavke, ki ti bodo pomagali podatkovno bazo zgraditi ter z njo upravljati.

Kaj se bom naučil/a:

 • Kaj so podatkovne baze, kakšne vrste poznamo in zakaj jih uporabljamo
 • Izkoristiti potencial podatkov shranjenih v Excel tabelah
 • Kje so prednosti podatkovnih baz in kje njihove omejitve
 • Definirati ključne elemente nekega poslovnega procesa in prepoznati tabele ter podatke v njih
 • Narediti shemo podatkovne baze in povezave med tabelami
 • Načrtovati podatkovne baze na konceptualni ravni
 • Kako podatke z SQL ukazi vnesti v bazo, jih prebrati, združiti, posodobiti, izbrisati ali kako drugače upravljati z njimi

Tečaj bo potekal dva tedna, med 28. avgustom in 6. septembrom 2017 v Ljubljani. Prvi teden bodo tri srečanja (ponedeljek, sreda in petek), v drugem tednu pa dve srečanji (ponedeljek, sreda) med 17:00 in 18:30.

 • 1. srečanje: Uvodna lekcija (prvi SQL stavki in prvi načrt podatkovne baze)
 • 2. srečanje: Povezave med tabelami (One-to-Many, Many-to-Many)
 • 3. srečanje: Načrtovanje podatkovnih baz, 1. del (preproste baze)
 • 4. srečanje: Načrtovanje podatkovnih baz, 2. del (kompleksnejše baze)
 • 5. srečanje: Kreiranje baz in vstavljanje podatkov z SQL ukazi
course session

Predznanja

Zahtevano ni nobeno predznanje, saj je tečaj namenjen popolnim začetnikom pri uporabi podatkovnih baz. Seveda pa je koristen tudi za tiste, ki ste se s podatkovnimi bazami že srečali, pa čutite, da vaše znanje načrtovanja baz ni dovolj trdno in bi ga radi utrdili.

Kaj potrebujem s seboj

Vsak udeleženec potrebuje prenosni računalnik ter polnilec zanj.

Cena

Če se prijaviš dovolj hitro, lahko plačaš znižano EARLY BIRD ceno, ki je le 199,00 EUR - to je kar 50% popust. Nekaj dni pred tečajem velja Late bird cena, ki je 219,00 EUR. Za prijave tik pred tečajem pa velja polna cena tečaja, 399,00 EUR.

course session

Vsak tečajnik (ki to želi), bo po končanem tečaju zapisan v našo zaposlovalno bazo, do katere imajo dostop slovenska IT podjetja, ki iščejo nove sodelavce.

Ne oklevaj, prijavi se čim prej!


Kotizacija

Cena tečaja* Opis kotizacije Rok veljavnosti
199,00 EUR Early bird Cena velja do 25.08.2017
219,00 EUR Late bird Cena velja do 27.08.2017
399,00 EUR Polna cena Cena velja do 28.08.2017

* Vse cene vključujejo DDV.

Prijavi se na sveže SmartNinja e-novice!