Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Zakaj se je pomembno naučiti osnov programiranja?

Še nedolgo nazaj je bilo programiranje za mnoge nenavaden hobi za računalniške gike$, ki se ukvarjajo z igranjem Call of Dutyja ali Minecrafta v svojih kleteh. Toda v zadnjih nekaj letih je programiranje napredovalo iz hobija v zelo pomembno poklicno spretnost.

Ali bi se morali naučiti programiranja? Prepričani smo, da je to nekaj, kar se sprašuješ tudi ti. A sprva je potrebno odgovoriti na pomembna vprašanja, ki te zagotovo “morijo”. Koliko časa traja, da spoznam osnove? Ali je programiranje zame? Ali sem z učenjem programiranja že prepozen/na? Ne glede na to, ali delaš v marketingu, si mama, lastnik/ca podjetja ali pa te samo navdihujejo čudni programski jeziki, podpičja, vejice in enačaji … Pripravljeni smo te prepričati, da je programiranje pomembna veščina, ki jo je vredno (in dobičkonosno) dodati v svojo zbirko življenjskih znanj.

1. Kariera programiranja ima velik potencial za zaslužek

Ena najmočnejših in najbolj očitnih prednosti je potencial zaslužka za strokovnjake za programiranje. O plačah v programiranju za leto 2021 smo že pisali. Moraš se zavedati, da to pomeni, da v primeru, da potrebuješ programersko storitev, precej privarčuješ, če se v programiranje spraviš kar sam.

Delodajalci so pokazali pripravljenost plačati dobro premijo za delo zaposlenih, ki znajo programirati in verjemite nam, naši SmartNinja tečajniki so se tega zavedali pravočasno. S ponosom lahko izpostavimo [zgodbe o uspehu](https://www.smartninja.si/blog/zgodba-o-uspehu-od-smartninja-tecaja-do-prvega-programerskega-projekta=, katerih temelje so omogočili ravno naši tečaji.

2. Povpraševanje po delovnih mestih, povezanih s programiranjem, obstaja veliko

Kaj koristi dobra plača, če se nihče ne želi zaposliti za to delovno mesto? V tem primeru ni tako. Delovna mesta, povezana s programiranjem, so zelo iskana in na vsaki spletni platformi za delo lahko to tudi vidimo. Pomembno pa je vedeti, da se v trg delovne sile uvaja vedno več hibridnih delovnih mest, ki združujejo veščine programiranja v druge nazive delovnih mest, zato je priložnosti za delo še več.

Primer: Projektni vodja v IT podjetju, devOPS inženir, poslovni analitik z znanjem SQL podatkovnih stavkov, e-commerce programer, …

Ali je programiranje nekaj, kar bi želel/a početi v življenju? To lahko ugotoviš na hiter in ugoden način: s tečajem Teden programiranja SmartNinja.

3. Sposobnost programiranja ti omogoči nov pogled na reševanje problemov

Učenje programiranja ima nenamerni učinek, da te nauči razmišljati. Mnogi inženirji trdijo, da so bili včasih bolj nagnjeni k čustvenemu reševanju težav, izkušnje s programiranjem pa človeka naučijo logično pristopiti k problemom. To predstavlja povsem novo perspektivo, najsi bo to računanje na blagajni, učenje organiziranega lotevanja opravkov, ali pa “šravfanje” avtomobila. Logični pristop temelji tudi na dejstvu, da lahko probleme razdeliš na majhne, ločene dele in ugotoviš, kako vsak vpliva na drugega. To ti lahko pomaga pri odločitvi, na kateri problem se je smiselno osredotočiti.

4. Učenje programiranja ti ponuja fleksibilnost kariere

Učenje programiranja ti lahko pomaga odpreti nove karierne priložnosti in te na koncu naredi bolj prilagodljivega kandidata v hitro spreminjajočem se digitalnem gospodarstvu. Tudi če tvoja služba ne zahteva globokega razumevanja programiranja ali programskih jezikov, še vedno pripomoreš, ker boš verjetno moral/a komunicirati z nekom, ki to počne. Programiranje ti lahko predstavlja skupno referenčno točko in boljše razumevanje tistih, ki se spopadajo z bolj zapletenimi vlogami programiranja.

Zgoraj smo našteli le nekaj najpomembnejših kategorij, kjer lahko z učenjem programiranja nekaj pridobiš. Kaj še čakaš? SmartNinja šola programiranja je s svojimi 7-letnimi izkušnjami spoznala s programiranjem že več kot 4000 tečajnikov v dvanajstih državah. Tečaji potekajo v slovenskem jeziku in z izkušenimi, preverjenimi inštruktorji. Te dni ne zamudi odlične kupčije: [teden osnov programiranja že za 99,00 EUR](Ali je programiranje nekaj, kar bi želel/a početi v življenju? To lahko ugotoviš na hiter in ugoden način: s tečajem Teden programiranja SmartNinja.

Nadaljuj z branjem