Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Žak Šilih – SmartNinja, ki preživi večino časa v zraku

Žak Šilih je smučarski skakalec, ki je, poleg študija informatike, udeleženec SmartNinja tečaja Web Development 1.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem Žak Šilih, star sem 22 let in se že več kot 15 let ukvarjam s smučarskimi skoki, tako da je to področje na katerem imam največ izkušenj. Prihajam s Koroške, natančneje iz Mislinje, zadnja 3 leta pa živim v Ljubljani. Takoj po končani gimnaziji sem se vpisal na Fakulteto za družbene vede, vendar sem kaj kmalu ugotovil, da to ni tisto pravo, pa tudi težko sem usklajeval študij s športom, saj sem se dnevno vozil na treninge v Kranj.
Do letošnjega leta sem bil osredotočen zgolj na smučarske skoke, v letošnjem študijskem letu pa sem se odločil nadaljevati študij, saj sem že lačen novih znanj in izzivov. Trenutno sem vpisan na višjo šolo, smer inženir informatike.

Kako poteka tvoj običajen dan?

Težko opišem običajen dan, saj je skoraj vsak dan drugačen od predhodnega. Smučarski skoki so šport, kjer smo skakalci pravzaprav vseskozi v pogonu, saj tudi v poletnem času treniramo in tekmujemo na plastiki. Sproti se prilagajamo vremenskim razmeram, razporedu tekmovanj itd. Če je potrebno hitro spremenimo plane. Posledično se tudi kar se tiče študija sproti odločam, na katera predavanja bom šel in katera ne. Nisem ravno pristaš ustaljenih in izdelanih urnikov, saj se mi zdi to preveč monotono in dolgočasno. Opravljam pa sproti skoraj vse kar je potrebno, redko kdaj moram kakšno študijsko obveznost odložiti.
Ob športu in študiju pa običajno svoj prosti čas namenjam izpopolnjevanju na področju programiranja, če se le najde čas rad odigram tudi kakšno računalniško igro.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_11973310 1037659766278408 868139056 o 1516610094

Kaj si si kot otrok vedno želel postati?

Glede na to, da sem že pri približno petih letih obul skakalne čevlje in skakalni dres sem vseskozi sanjal o medaljah in pokalih z največjih tekmovanj. Žal se mi sanje (zaenkrat) niso uresničile. Kot otrok pa nikoli nisem bil pretirano navdušen nad kakšnim poklicem. Ker sem rad v zraku, mi je bil mogoče še najbolj všeč in mi še vedno je poklic pilota, vendar pa je finančni zalogaj, ki ga predstavlja izobraževanje, preprosto prevelik.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosen?

Na mednarodnih tekmah je moj najboljši rezultat 7. mesto s tekme FIS Cup v Einsiedelnu v Švici leta 2015. Nekajkrat sem bil na stopničkah tudi na državnih prvenstvih, nikoli pa povsem pri vrhu.
Čeprav še ni šlo preko 200 m, sem vseeno ponosen na svoj osebni rekord 193 m iz Planice 2017. Leta 2012 sem bil izbran tudi za športnika občine Mislinja.

Katera so tvoja življenska načela?

Nimam posebnih življenjskih načel, verjamem pa, da nihče ne more uspeti brez pričakovanj. Sam kdaj pa kdaj mogoče od sebe zahtevam in pričakujem celo preveč.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_295921596 1516610135

Tvoja največja razvada je?

Coca-Cola ali Nutella. Mislim, da bolj Coca-Cola, saj brez nje težko preživim dalj časa.

Trenutno si udeleženec SmartNinja tečaja. Lahko na kratko opišeš tvojo izkušnjo?

Na SmartNinja tečaj sem se sprva prijavil predvsem zato, ker me je zanimala takšna izvedba tečaja, kjer so inštruktor in ostali tečajniki fizično prisotni. To je priložnost, da inštruktorja dodatno povprašaš ob morebitnih nejasnostih, hkrati lahko navežeš stike z ostalimi tečajniki – kdove, mogoče dobite skupaj idejo za kakšen projekt.
Sam sem opravil tudi nekaj tečajev preko spleta, ki jih je ogromno, tečaji so dobri, ampak ni pa stika z inštruktorjem, ob morebitnih nejasnostih v kodi ali pa ob morebitnih težavah na katere naletiš ob tečaju je težje priti v stik z inštruktorjem, poleg vsega pa ne dobiš takojšnje povratne informacije in moraš čakati. To pa je tisto kar ti SmartNinja tečaj omogoča.

Trenutno obiskuješ tudi študij. Ti SmartNinja tečaj ponuja kakšna nova znanja, ki ti jih FRI ne?

Sem študent na višji šoli, smer inženir informatike. Če bo šlo vse po načrtih bom v letu 2019 zaključil šolanje in nadaljeval študij kot redni študent 2. letnika Fakultete za računalništvo in informatiko. Višja šola, smer inženir informatike ne ponuja nič od tega kar ponuja SmartNinja, saj sam predmetnik ni takšen, da bi se učil lahko naučil izdelave spletne strani oz. Web Developmenta. Lahko rečem, da te študij nauči razmišljati v pravo smer, na vsakem posamezniku pa je koliko se je pripravljen sam dodatno učiti programiranja in spoznavati ostala orodja. Računalništvo ni samo programiranje, pri študiju je poudarek še na drugih stvareh, bi si pa sam definitivno želel, da bi tudi na fakultetah poučevali to kar poučuje SmartNinja. Lahko povem, da sem študent le zaradi lastne želje po formalni izobrazbi in ne zato, ker bi bilo to nujno potrebno za razvoj kariere programerja.

Lahko rečeš, da sta ti tečaja dala dovolj znanja za začetek programerske kariere? Na kratko opiši.

V tem trenutku težko rečem, mogoče bi me moral kakšen delodajalec zaposliti za teden ali dva, da bi lahko bolje ocenil koliko dejansko znam, je pa definitivno SmartNinja tečaj dober začetek in lepa odskočna deska za nadaljnji razvoj.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_fc2015283 3 1516610180

Kako boš znanje vnovčil?

Upam, da čim bolje. Dejstvo pa je, da se tukaj ne bom ustavil – rad bi se še izpopolnjeval in dodatno izobraževal, saj nisem niti na 1% vsega, kar bi se rad naučil. Glede na to, da sem še vedno aktiven športnik in hkrati študent bi bila zaposlitev v tem trenutku verjetno prevelik zalogaj. Do dokončanja študija na višji šoli imam namen še izpopolnjevati svoje znanje, bil bi pa pripravljen sprejeti kakšno priložnostno delo ali priskočiti na pomoč pri kakšnem projektu ter tako pridobiti še nekaj izkušenj. Po končanem študiju na višji šoli pa bom videl, mogoče me bo pot vodila na FRI ali pa bom študij prekinil in za kakšno leto se zaposlil in tako nabiral izkušnje.

Kakšni so tvoji programerski/karierni cilji?

Za začetek svoje programerske kariere se bom skušal zaposliti na področju Web Developmenta, kot navdušenca nad videoigrami pa me zanima vse v povezavi z razvojem le teh, zato bi rad v prihodnosti delal kot Game Developer ali Designer, zelo me zanima tudi 3D modelling v Blenderju, rad pa se poigravam in ustvarjam tudi v Adobe Photoshopu, Illustratorju in ostalih Adobe programih.
Ker sem velik navijač nogometnega kluba FC Barcelona so moje sanje živeti v Barceloni in delati v podjetju kot je npr. Ubisoft, ki je najbolj znan po računalniški igri Assassin’s Creed, poleg tega pa bi si lahko v živo ogledal vse tekme mojega najljubšega kluba. Ampak najprej nazaj na realna tla, cilje bom poskusil uresničiti postopoma z majhnimi koraki, zavedam se koliko se še moram naučiti.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Vsem, ki se odločajo za programersko pot bi svetoval predvsem to, da naj bodo pripravljeni na to, da je programiranje nekaj, česar se ne da naučiti preko noči. Ko sprejmeš to in ugotoviš, da bo potrebno veliko vaditi, je potem lažje. Svetoval bi še, naj se ne učijo programskega jezika tako rekoč na pamet, šteje kilometrina, torej ogromno vaje. Pravzaprav se da potegniti neke smernice v primerjavi z vrhunskim športom. Sicer pa naj bi tistega, ki se odloči za programersko pot to veselilo in zanimalo, tako, da ne vidim nikakršne ovire, da ne bi šlo.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_17309744 10210899398635156 1377308513618540277 n 1516610210

Nadaljuj z branjem