Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Vtisi s kongresa WeAreDevelopers

Ekipa SmartNinje se je udeležila kongresa We are developers na Dunaju. Skupaj smo preživeli 3 produktivne, zabavne in izobraževalne dni. Ker prihajamo iz različnih okolij in naši interesi niso popolnoma enaki, nam je uspelo ujeti veliko število različnih predavanj. Z vami delimo trenutke, ki so se nam najbolj vtisnili v spomin.

Zaposlitve, povsod zaposlitve …

Pred nekaj leti smo poslušali napovedi o tem, kakšen primanjkljaj razvijalcev se obeta leta 2020. Bolj ko se približujemo omenjenemu letu, bolj jasno je, da se napovedi uresničujejo. Eden glavnih vtisov s kongresa We are developers je zagotovo, da je dela v razvoju veliko več, kot je razvijalcev sploh na voljo.
Ker se delovna obremenitev vsakega razvijalca dviguje iz dneva v dan, se povečujejo tudi zahteve po učinkovitem načrtovanju dela in obvladovanju stresa. Posledično so bila med najbolj obiskanimi predavanja na temo psihologije in strategij učinkovitega dela. Bili smo priča stoječim ovacijam, ko je Dennis Traub delil svojo osebno zgodbo, ki ni vsebovala nasvetov o tehnologiji, ampak je bila predvsem načrt, kako se spoprijeti z depresijo.

Razvijalci niso stroji in čeprav se potrebe po razvoju povečujejo iz dneva v dan, bodo dolgoročni zmagovalci tisti delodajalci, ki bodo dali poudarek na razvoj celotnega potenciala svoje ekipe. Osredotočanje na ravnovesje med delom in privatnim življenjem ter skrb za dobro počutje zaposlenih je postalo nujno.
Zdi se, da je izključno tehnično znanje imelo svoj trenutek, zdaj pa je čas, da se ustvari prostor tudi za mehke veščine in da tehnološkim panogam dodamo človeški faktor.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_1 1527536634

AI in AR na prvi progi…

Čeprav je tehnološki svet v zadnjem času osredotočen na ljudi, razvoj tehnologije ne počiva. Ravno nasprotno, različna področja tehnologije se razvijajo zelo hitro.

Umetna inteligenca počasi spreminja način dela in komunikacije. Prej ali slej ne bomo več sposobni ugotoviti, da je sestanek organiziral računalnik, ne človek. Programske rešitve, ki temeljijo na umetni inteligenci, nam bodo pomagale živeti učinkovitejše življenje – izračunale bodo, kateri let je najprimernejši za nas in na katerem sedežu moramo sedeti, da se naša produktivnost ne zmanjša (glede na čas, vreme, svetlost, naše navade, …). Prihodnost je svetla za ustvarjalne ljudi, saj vse kaže na to, da se bo z dolgočasnimi opravili ukvarjala umetna inteligenca.

Na drugi strani je AR (augmented reality) prešla na novo raven.
Facebook širi uporabo AR v Camera for Facebook, kot je razložila Elise Xu. Vsi, ki se ukvarjate z marketingom: ne izpustite predavanja, ko bo objavljen na YouTube-u in pripravite nove strategije, saj bodo možnosti, ki jih prinaša AR, neomejene.

Mnenja razvijalcev nad vodstvom…

Navajeni smo, da je vodstvo podjetja tisto, ki narekuje, katere tehnologije bo uporabila njihova razvojna ekipa, toda kot je omenil Jonas Jacobi iz IBM-a, se situacija spreminja. Vedno več podjetij se zanaša na izkušnje razvojne ekipe in jim daje možnost odločanja o razvojnem okolju, izbiro jezika, itd. Konec koncev so razvijalci tisti, ki bodo gradili produkt.

Če delate na daljavo, poizkusite preživeti nekaj časa skupaj

Ker SmartNinja v celoti deluje na daljavo, je najbolj dragocen vtis iz kongresa dejstvo, da smo skupaj preživeli nekaj dni, skovali nove načrte in se še bolj povezali. Do zdaj smo kot ekipa na daljavo delovali super, zdaj bomo pa še bolje!

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_2 1527536658

Nadaljuj z branjem