Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Vtisi s kongresa Wearedevelopers 2019

Tudi letos se je SmartNinja udeležila kongresa WeAreDevelopers. Dogodek se je letos prvič odvijal v mestu, ki je v zadnjih letih postalo žarišče srečanj tehnoloških vlagateljev, mednarodnih korporacij in zagonskih podjetij – v Berlinu. Medtem, ko se se programerji, razvijalci in podatkovni analitki tu znašli predvsem z namenom “iskanja” bodočega delodajalca med znanimi tehnološkimi pionirji in start-upi, smo se mi na konferenco odpravili z namenom širjenja obzorij. Seveda smo imeli ves čas v mislih vas in se veselili trenutka, ko bomo lahko delili vtise, ki so zaznamovali letošnji dogodek.

Umetna inteligenca ter digitalna transformacija

Lansko leto je bilo zaznati veliko govora o tem, da povsod primanjkuje razvijalcev in posledično o zaposlovanju, letos pa je bil poudarek predvsem na rasti umetne inteligence, hitrih spremembah v načinu dela ter digitalni transformaciji podjetij. Digitalna transformacija postavlja podjetja pred izziv: poslovni modeli potrebujejo preoblikovanje v koraku s časom, to pa lahko stori le človek: s svojo inteligenco in kreativo.

To smo izvedeli že prvi dan, ko je We are developers konferenco s svojim govorom otvoril Garry Kasparov – šahovski velemojster, govornik in avtor knjige – Globoko razmišljanje: kjer se konča strojna inteligenca in začne človeška ustvarjalnost. Poudarek govora je bil na tem, da je v svetu pametnih strojev zelo pomembna ustvarjalnost ljudi, in da je tehnološkim panogam treba dodati človeški faktor. Pri tem se moramo seveda zavedati, da nas umetna inteligenca ne bo nikoli nadomestila, ampak jo bomo z dodajanjem človeške ustvarjalnosti okrepili in izboljšali.

“AI is augmented. We aren’t being replaced. We’re being promoted!”

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_blog cover size smartninja 1 1560368495

Zavedanje, da nas umetna inteligenca ne bo nikoli nadomestila ali kako preprečiti da bi nas umetna inteligenca “prestrašila”?

Čeprav je tehnološka avtomatizacija v zadnjem času doživela eksplozivno rast, so ljudje pri vsem skupaj še vedno zelo pomemben člen. Z avtomatizacijo si vedno več podjetij prizadeva osvoboditi svoje zaposlene manualnih, ponavljajočih se nalog zaradi česar so lahko bolj produktivni, izpolnjeni in osredotočeni na delo z večjo dodano vrednostjo.

Tu pride v poštev predvsem človeška presoja, ki v podjetje prinese več kreativnega in strateškega razmišljanja, kar se v tehnološkem svetu smatra za spretnost, ki jo je zelo težko prepustiti umetni inteligenci.

“The magic will happen when you will simply tell your computer what you want, and the computer will program it. Then we will all be programmers”

Harmonizacija ljudi s tehnologijo

Čeprav nove tehnologije napredujejo zelo hitro in vzpon umetne inteligence prinaša vedno večje izzive, je prihodnost svetla za ljudi, ki umetni inteligenci zaupajo, se od nje učijo, vendar se hkrati zavedajo, da imajo prevlado na svoji strani – v svoji ustvarjalnosti.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_blog cover size smartninja 2 1560415233

Na enem izmed predavanj je to izpostavila tudi Nancy Nemes, ustanoviteljica Ms. AI Initiative. Dodala je tudi, da lahko umetno inteligenco naprej poganja le človeštvo, ki je naravnano optimistično, ima visoke
ambicije, se ne boji tvegati ter premišljeno vendar hitro spremlja aktualne trende. Izpostavila je tudi pomembnost izobraževanja na tem področju.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_untitled design 2 1560424021

Pri SmartNinji se s tem še kako strinjamo. Poučujemo moderne IT veščine, po katerih je na trgu dela veliko povpraševanja in s katerimi je moč ustvarjati ter biti kreativen. Želimo si, da bi udeleženci naših tečajev imeli občutek varnosti in svobode ter se zavedali, da stopajo naprej s časom. Z našo pomočjo se lahko tudi ti spoznaš s tehnologijo sedanjosti in prihodnosti tako, da se udeležiš našega začetnega Web development 1 tečaja in postaneš programer.

Nadaljuj z branjem