Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Vadba programiranja 101: 5 strani s programerskimi izzivi

Pri učenju programiranja je reševanje izzivov in nalog odličen način za izboljšanje tvojih programerskih veščin. Reševanje različnih vrst izzivov in ugank ti lahko pomaga, da bolje rešuješ probleme, se naučiš zapletenega programskega jezika, pripraviš na razgovor za službo, naučiš novih algoritmov, in kar je najpomembneje: okrepiš svoje programerske veščine!

Pripravili smo ti seznam petih interaktivnih spletnih strani, kjer lahko rešuješ zanimive programerske izzive in uganke, na dnevni bazi.

TopCoder

TopCoder je ena od prvih platform namenjena tekmovalnem programiranju na spletu. Ponuja seznam algoritemskih izzivov iz preteklosti, ki jih lahko dokončaš sam, kar neposredno na spletu z njihovim urejevalnikom kode. Njihovi priljubljeni izzivi v enem krogu so na voljo nekajkrat na mesec ob določenem času, kjer tekmuješ z drugimi. Zmagovalec je, kdor reši najhtireje v najkrajšem možnem času.

Najbolje uvrščeni uporabniki na TopCoderju so zelo dobri tekmovalni programerji in redno tekmujejo na programerskih tekmovanjih. Si prepričan/a, da se jim ne bi pridružil/a tudi ti?

Coderbyte

Coderbyte ponuja več kot 200 programerskih izzivov, ki jih lahko rešiš neposredno na spletu v enem od 10 programskih jezikov. Izzivi segajo od lahkih (iščeš največjo besedo v nizu) do težkih (natisneš največje ujemanje kardinalnosti grafa).

CoderByte ponuja tudi zbirko vadnic o algoritmih, uvodnih videoposnetkov in tečajev za pripravo na razgovor, prav tako pa so na voljo vse rešitve preteklih izzivov.

Hackerrank

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_hackerrank 1657611980
HackerRank ponuja izzive za več različnih področij, kot so algoritmi, matematika, SQL, funkcionalno programiranje, AI in drugo. Vse izzive lahko rešiš neposredno na spletu!

Hackerrank zagotavlja razpravo in lestvico najboljših tekmovalcev za vsak izziv, večina izzivov pa je opremljena z uvodnikom, ki pojasnjuje več o izzivu in kako pristopiti k izzivu, da bi karseda učinkovito našel rešitev. Tukaj je malce drugačen način kot CoderByte, ker rešitev drugih tekmovalcev nimaš na voljo ves čas. Če ne rešiš izziva, ne moreš videti rešitve drugih. Če boš pred reševanjem izziva poskušal preveriti tudi uvodnik, potem ne boš dobil točke za reševanje problema.

Codewars

Njihov slogan “Achieve Mastery Through Challenge” pove vse. Codewars ponuja veliko zbirko programerskih izzivov, ki jih je predložila in uredila njihova skupnost programerjev. Izzive lahko rešuješ neposredno na spletu v njihovem urejevalniku v enem od več jezikov. Ogledaš si lahko tudi razpravo za vsak izziv in uporabniške rešitve!

Exercism

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_exercism 1657611937

Exercism je spletna stran za programerske izzive, ki ponuja več kot 3100 izzivov v 52 različnih programskih jezikih. V primerjavi z zgornjimi konkurenti je Exercism bistveno zajetnejši in v primeru, da se učiš kakšen manj popularen programski jezik, zagotovo najboljša izbira. Ko izbereš jezik, ki ga želiš trenirati, se izzivov lotiš kar na svojem računalniku (Exercism ima lasten vmesnik ukazne vrstice, ki ga lahko preneseš z GitHuba).
Exercism je nekoliko drugačen od zgoraj omenjenih spletnih mest tudi zato, ker po vsakem izzivu sodeluješ z mentorjem. Mentor pregleda tvoje odgovore na spletu in ti jih po potrebi pomaga izboljšati. Ko so odgovori odobreniin poslani, lahko odkleneš več izzivov, s katerimi nadaljuješ.

Programerski izzivi so za prav vsakega programerja #MustHave v urniku učenja programiranja. Ko osvojiš osnove kateregakoli programskega jezika, backenda in frontenda, je čas da nadaljuješ in poglobiš svoje znanje. Na ta način lakho izboljšaš svoje developerske sposobnosti z urjenjem s svojimi vrstniki v programiranju, ki nenehno izziva in spodbuja prakso programiranja.

To so bile nam najljubše spletne strani za poglabljanje svojega znanja in hitrosti pri programiranju. Če pa za začetek potrebuješ tečaj programiranja, poskrolaj po SmartNinja zavihku razpisanih tečajev ali pa se prijavi na waitlisto tečaja, ki te zanima.

Nadaljuj z branjem