Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Spoznaj SmartNinja inštruktorja: Miha Medven

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem Miha Medven, družboslovec, ki mu je bilo nekega decembrskega dne dolgčas in se je sam naučil programirati. V življenju se večinoma ukvarjam z ljudmi, ki jih preučujem z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje, ali pa s kodo, ki izsledke preučevanja ljudi pretvori v uporabne programe.

V prostem času igram košarko in odbojko, mečem kocke v igri Dungeons & Dragons ter sem znan po tem, da se s kolesom vozim tudi, ko je zunaj več deset centimetrov snega.

Kje si zaposlen oz. s čim se ukvarjaš?

Nekoč sem bil zaposlen v javni upravi, sedaj sem samostojni podjetnik. Ukvarjam se predvsem s produktnim vodenjem, največkrat v vlogi projektnega vodja, s to razliko, da poleg vodenja poskrbim še za uporabniško izkušnjo ter tehnično realizacijo.

Pri snovanju in realizaciji idej pomagam tako startupom kot tudi bolj uveljavljenim podjetjem. Včasih moje delo obsega samo vodenje projektov, spet drugič je moja naloga ustvariti žičnate prototipe ali pa skodirati spletno stran ali Android aplikacijo.

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Na srečo nimam običajnega dne. Včasih sem v kakšni predavalnici in se pogovarjam z uporabniki, s katerimi skupaj razčlenjujemo njihove potrebe, želje in težave. Včasih buljim v monitor in programiram. Opravljam dinamično delo, zato je tudi moj dan precej dinamičen.

Nekateri naročniki mi ponudijo prosto mizo za delo, da smo lažje v stiku, spet drugič vnašam ključne popravke za spletno stran medtem ko doma čakam, da se mi skuha kosilo. Se tudi zgodi, da cel dan prevesim na sestankih kjer ugotavljamo, da imamo preveč sestankov.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_jl70vPt

Dobrodošel v ekipi SmartNinja. V začetku maja začneš s tečajem AngularJS. Nam poveš kaj več o samem tečaju in vsebini – kaj je in za koga se ti zdi, da je primerna?

Hvala za dobrodošlico! Z majem se bo začel odvijati tečaj AngularJS, ki je namenjen predvsem tistim, ki imajo osnovno znanje HTML, CSS in JavaScript in želijo spoznati čudovit svet AngularJS. Na tečaju bomo predelali vse potrebno znanje, ki omogoča ustvarjanje enostavnih kot tudi bolj kompleksnih spletnih aplikacij. Predavanja se bodo dotikala arhitekture samih aplikacij, kot tudi vseh nians in posebnosti AngularJS.

Za nameček so vsa predavanja vezana na praktične projekte, kar pomeni, da bo tečajnik na koncu imel kar lepo število AngularJS projektov, ki jih bo lahko dal v svoj portfolio.

Kakšen pomen pa ima AngularJS in recimo JavaScript na splošno na trgu? Nam zaupaš kakšno svojo izkušnjo?

Danes ni možno ustvariti sodobne spletne strani brez JavaScripta. Gre za enega bolj pomembnih programerskih jezikov in bi moral biti v arsenalu orodij vsakega spletnega programerja.

AngularJS ima na trgu dela izredno močno vlogo, saj gre za eno izmed bolj popularnih in uporabljenih platform za ustvarjanje spletnih aplikacij. Povpraševanje po AngularJS programerjih je ogromno, kar tudi dokazuje, da podjetje DLabs, s katerim sodelujemo pri tečaju, ponuja po koncu tečaja razgovore za službe za vse tečajnike.

Kako in zakaj si začel s programiranjem?

Vedno sem se poskušal naučiti programiranja. Postavil sem nekaj WordPress strani, delal tutoriale za Python in podobno, ampak nikoli nisem imel motivacije, da bi prebrodil tiste začetne frustracije, ki jih ima vsak začetnik. Vse se je spremenilo, ko sem spremenil pristop učenja.

Namesto tutoriala sem se odločil za lasten projekt – izdelavo Android aplikacije, ki bo shranjevala podatke o mojem Dungeons & Dragons karakterju. Ker sem bil tako emocionalno vezan na projekt, sem prve tri mesece vsak dan preživel več kot osem ur za ekranom in samo programiral. Po treh mesecih je zadeva delovala in na svoje delo sem bil ponosen.

Nato sem naredil enako zadevo z drugim pristopom in še z drugo tehnologijo. Po treh letih se moje učenje in moja strast do programiranja še nista umirila.

Opazil sem tudi, da imaš svoj blog ‘douchebag.si‘ (precej kul mimogrede). Nam poveš kaj več o tem in zaupaš razlog, da si se odločil za pisanje bloga?

Vse skupaj se je začelo že pred leti na Facebooku, kjer sem imel dnevne kolumne, ki so govorile o tem, kaj se mi je tisti dan zgodilo in kaj sem se naučil. Ker je imel Facebook takrat strogo omejitev znakov (nekaj podobnega kot Twitter), sem moral velikokrat krajšati svoje objave, zato sem se odločil, da raje pišem blog.

V teh letih sem imel okoli 20 tisoč obiskovalcev, med drugim zapisal tudi precej viralno objavo o javni upravi (http://douchebag.si/dnevna-ugotovitev-34/). Blog služi kot lasten dnevnik, da se vsak dan spomnim, da sem se ta dan nekaj naučil in da se lekcije skrivajo vsepovsod.

Največji uspeh v življenju?

Težko definiram največji uspeh v življenju, ker so mi v različnih delih življenja različne stvari različno pomenile. Če že moram izbrati največji uspeh, bi za to izbral objavo, ki sem jo zapisal, ko sem izdal mojo prvo Android aplikacijo.

Takrat sem se manj kot eno leto učil programiranja in celoten trud se je nekako strnil v eni preprosti aplikaciji. Moje občutke in svojo učno pot sem spisal in objavil tako na blogu kot na redditu. To je bilo pred dvema letoma in še danes dobivam sporočila in komentarje ljudi, ki jim je ta objava dala motivacijo in energijo, da se tudi sami lotijo programiranja.

Občutek, da si nekomu vzor, je precej zastrašujoč in te naredi precej ponižnega. In od takrat se trudim, da vsem, ki pristopijo do mene (v živo ali prek spleta) ponudim oporo in znanje, ki ga potrebujejo, da se sami lotijo svojih programerskih projektov.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_Hj4Cgqa

Na kateri projekt si najbolj ponosen?

Projekt, na katerega sem najbolj ponosen, ni programerske ali poslovne narave. Nekoč sem imel motor na katerem sem strgal verigo. Ni večjega zadovoljstva, kot da dve uri šariš po motorju, si mažeš roke, krajšaš sponke in ugotavljaš katero vse orodje ti manjka. Nato ti uspe in si ponosen nase.

Edini problem je to, da so mi dva tedna kasneje motor ukradli. Vsaj novo verigo je imel. Poleg zamenjane verige sem ponosen tudi na svoje delo na prenovi spletnega portala www.mojaizbira.si, ki sem ga vodil še iz časa zaposlitve na javni upravi. Prenova je tisto leto tudi pridobila nagrado Netko za Digitalni nastop državne in javne uprave.

Kje se vidiš čez 10 let?

Včeraj nisem vedel kje bom danes, zato tudi danes ne vem kje bom jutri. Bolj kot cilj me zanima sama pot, torej proces, ki te bo odpeljal kamor te že pač mora odpeljati. Tako da upam, da bom v desetih letih imel deset let izkušenj in znanja za sabo, kaj več si človek niti ne more želeti.

Nadaljuj z branjem