Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Rekordno povpraševanje po IT službah: Delodajalci, kakšen je vaš “Game plan”?

Na zavodu RS za zaposlovanje so med januarjem in marcem prejeli nekaj več kot 45000 sporočil delodajalcev o prostih delovnih mestih. Napram letu 2021 gre za občutno večje povpraševanje, kar 42% več razpisov je kot v istem obdobju lansko leto. Beležimo rekordno pomanjkanje delavcev, ogromen manjko se izkazuje v sektorju informatike. Nikoli še nismo bili priča tako veliki ponudbi dela in tako majhnemu številu potencialnih zaposlenih. To pomeni, da so iskalci zaposlitve zelo izbirčni in na odličnem pogajalskem položaju.

IT kader predstavlja na slovenskih (pa tudi globalnih) tleh enega izmed najbolj zaposljivih kadrov v tem trenutku, zavidljive pa so tudi plače, ki jih delodajalci nudijo za usposobljenega programerja ali informatika. Pojavljata se dve vprašanji: “Ljudje, zakaj še niste začeli programirati” in “Podjetja, ali delate vse v smeri zaposlovanja kakovostnega IT kadra?”

Ali kot delodajalci nudite dovolj, da privabite TOP zaposlene?

Namesto da v morju povpraševanja po delovnih mestih iščemo (ne)obrušene specialiste na IT področju, se raje vprašajmo, zakaj povpraševalci ne pridejo v podjetje in zakaj ne ostanejo v podjetju. Razlogov je nešteto, v skladu z modernejšim pristopom dela pa se bo potrebno soočiti s kar nekaj (če še niste na tej točki) prednostmi, ki jih lahko kot delodajalec ponudite:

  1. Možnost fleksibilnega delovnika

Fleksibilen delovnik je dejavnik, ki dolgoročno prispeva k blaginji na delovnem mestu. Zaposleni, ki želijo pred službo zjutraj preteči nekaj kilometrov, v miru odpeljati otroke v šolo ali pa prebrati 3 strani motivacijske knjige, bodo v vašem fleksibilnem urniku videli velik potencial. Fleksibilen delovnik zahteva nekaj notranje organizacije, a je dandanes nepogrešljiva izhodiščna točka za iskalce zaposlitve.

  1. Možnost dela od doma oziroma prilagajanje dela od doma

Ne le da je delo od doma (za nekatere) bolj sproščujoče in umirjeno, tudi v smislu zaupanja do zaposlenega je delo od doma nekaj, kar morajo delodajalci nujno aplicirati v delovni proces. Zaupanje, da bo delo opravljeno kot mora biti, mora biti prisotno ne glede na lokacijo zaposlenih. Nekaterim prihrani jutranjo nervozo na Ljubljanski obvoznici, nekaterim privošči dodatnih 20 minut spanca, nekaterim pa odgovarja zaradi želje po večji dinamiki v službi. Če iščete zaposlene, ki imajo možnost delati od doma, lahko zagotovo ponudite to edinstveno prednost.

  1. Sposobnost zdravega work-life razmerja v podjetju

Pod to točko bi lahko zapisali nešteto samoumevnih moralnih zahtev, ki jih vsak zaposleni lahko zahteva od delodajalca. Vseeno se v duhu pozitivno naravnanega dejstva, da se zavedamo 8-urnega delovnika in kakovostno preživetega časa malice, osredotočimo raje na način dela, čas dela in ostale zadeve, ki jih od zaposlenega zahtevamo. Vsak zaposleni bo visoko cenil dejstvo, da se podjetje zaveda, da po končanem delovniku ostaneta energija in čas za izvajanje zunajslužbenih aktivnosti.

  1. Kakovostna komunikacija z zaposlenimi in letni razgovori

Če se na kadrovskem področju ne ukvarjate z zaposlenimi na področju njihovih želja in o njih še nimate izdelanih “pinpointov” sposobnosti in pomanjkljivosti, močno priporočamo da s tem začnete že danes. Vsak zaposleni namreč potrebuje usmerjanje na delovnem mestu in vedno novo pridobljeno znanje, ki pa ga mora v veliki večini identificirati podjetje (ali pa vsaj pomagati pri iskanju le-tega). Kaj bi si zaposleni želel zdaj? Kako se na delovnem mestu počuti? Ali sta njegovo delo in sposobnost res optimizirana na tem delovnem mestu?

“Ljudje ne zapuščajo služb. Ljudje zapustijo toksično delovno kulturo.” – Dr. Amina Aitsi-Selmi

“Izredni pomen ima znamka delodajalca. Znamko v osnovi gradijo zaposleni. So največji in najbolj iskren komunikacijski kanal, zato je za uspešno znamko delodajalca v prvi vrsti potrebno poskrbeti za dobro počutje zaposlenih na delovnem mestu. V prihodnosti bodo za konkurenčnost na trgu dela pomembna tri področja: trajnostna naravnanost, ohranjanje dobrega razmerja med delom in prostim časom in skrb za prepoznavanje in ohranjanje talentov v podjetju.” – Petra Urh, Oryx Gaming za competo.si

Kje v zgornjih točkah ste se že našli? Pokoronsko obdobje beleži veliko spremembo v oblikah zaposlovanja in najpametneje, kar lahko kot podjetje storite je, da se prilagodite.

2. Kaj pa če “non” IT kader usposobite?

Podali smo dobro izhodiščno tematiko. Definicija dobrega delovnega mesta in podjetja, ki diha z zaposlenimi je, da posluša svoje zaposlene v predlogih in željah po izboljšavah, pa tudi identificiranje delovnega mesta, ki je kot ustvarjeno zanj. S sprotno komunikacijo lahko zaposlenega izpilimo kar na domačem terenu, znotraj podjetja. Na spletu obstaja nešteto tečajev, s katerimi lahko zaposlenemu omogočite novo znanje, ki ga bo z veseljem apliciral na obstoječe delovno mesto.

Primer: SQL in baze podatkov so daleč najbolj popularni tečaji v smislu dodatne motivacije in znanja, ki ga podjetja nudijo zaposlenim. Baze podatkov omogočajo hitro in učinkovito iskanje med podatki (kupcev, potencialnih kupcev, uporabnikov storitve, etc.) in napredno znanje uporabe in apliciranja teh podatkov na poslovno področje.

Primer: Web Development 1 tečaj predstavlja konkretno osnovo na področju programiranja, za katero pa se ne odločijo le bodoči programerji. Vsak, ki dela s programerji in IT specialisti bo za lažjo komunikacijo, pretok informacij in razumevanje želel poznati zaledje njihovega dela, ki pa je (na žalost in na srečo) veliko bolj kompleksno, kot na kateremkoli drugem oddelku. Ključno je, da se v podjetju na področju optimiziranja delovnih procesov omogoči poznavanje osnovnih programerskih veščin, ki zaradi svoje logične in sistematične narave v prid delujejo v širšem pomenu. Kako deluje svetovni splet, kako deluje logika programiranja, kako narediti spletno stran, kako jo izboljšati in olepšati ter kam se obrniti na vprašanja glede programiranja? Web Development 1 je z razlogom daleč najbolj obiskan tečaj pri SmartNinja šoli programiranja. Za nas so se odločila podjetja, kot so javnozdravstveni zavodi, električni ponudniki, banke, startupi na področju inženiringa in drugi.

3. Dajte priložnost tistim, ki jo potrebujejo …

… in povrnjeno vam bo najmanj petkratno! Iskanje zaposlenega na področju npr. senior programerja je lahko polno izzivov. Senior programer na vašem delovnem mestu po veliki verjetnosti ne bo izpolnil vaših pričakovanj, ker

  1. je skala senioritija v vsakem podjetju drugačna,
  2. bo potreboval nekaj časa za temeljito vpeljavo v delovni proces, ali pa
  3. ste mu ob intervjuju za delovno mesto obljubili, da bo delo manj kompleksno, kot je v resnici.

Zakaj ne bi obstoječega zaposlenega programerja v podjetju raje z leti počasi, a prodorno vpeljali v proces senior programerja? Bodimo iskreni, na trgu trenutno ni toliko programerjev, kot jih podjetja potrebujejo. Zaupajte in vlagajte – poplačano bo!

4. Vsak je enkrat začetnik. Zaposlite entry-level programerja!

Še ena možnost, ki se je na trgu dela izkazala kot uspešno, pa je zaposlovanje programerjev začetnikov. V intervjuju, ki smo ga opravili z znanim podjetnikom Miho Lavtarjem, direktorjem spletne agencije Optiweb, se že zdavnaj poslužujejo principa zaposlovanja začetnikov, ki jih s pomočjo mentorjev izoblikujejo v uspešne in motivirane programerje. Pri njih tako rekoč vsak junior programer dobi mentorja, ki mu je na voljo za vpeljavo v sistem in delovni proces, pa tudi za kakršnakoli vprašanja.

5. Podjetja, kaj še čakate?

Zagotovo ste se v zgornjem zapisu prepoznali in pridobili vsaj ducat idej, kako se spopasti s pomanjkanjem na trgu dela na področju informatike. Problematika se dogaja zdaj in ukrepati je potrebno kar najhitreje možno. Za vzpostavitev dobrega delovnega mesta in sposobnost prepoznavanja potenciala v zaposlenih in bodočih zaposlenih ne potrebujete enormnega proračuna, le posluh in sposobnost videti v prihodnost.

Nadaljuj z branjem