Blog

Novice, inspiracija in namigi

Nasveti kako do prve developerske zaposlitve (1. del)

Nasveti kako do prve developerske zaposlitve (1. del)

06.08.2017 Urška Petrič

Se spopadaš z izzivom iskanja svoje prve programerske zaposlitve? Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov, ki ti lahko pomagajo postati programer!

1. Sestavi svoj online portfolio

Ustvarjanje portfolia je PRVA naloga nekoga, ki išče programersko zaposlitev. Zaposlovalci najprej pregledajo splet (osebne strani, Github, Linkedin, ...). Portfolio je super priložnost za predstavitev svojih veščin in tudi osebnosti. Podjetja, ki iščejo nove zaposlene namreč dajejo veliko poudarka na to, kako se lahko bodoči zaposleni lahko vklopi v ekipo in kako hitro se lahko priuči novih veščin.

2. Napolni portfolio s svojimi projekti

Ko imaš svoj portfolio postavljen, je čas, da začneš dodajati projekte. Ne skrbi, če še nimaš lastnih projektov. Za začetek priporočamo, da narediš kak preprost samostojni projekt (namig: lahko dodaš SmartNinja domače naloge). Pomembno je, da je razvidno, da razumeš programerski način razmišljanja in da pišeš lepo kodo.

3. Dodaj kodo na Github

Že samo dejstvo, da znaš uporabljati Github, je plus točka zate. Na Github dodajaj svojo najboljšo kodo. Pri dodajanju vsebine bodi dosleden, saj s tem dokazuješ, da redno razvijaš svoje programerske veščine. Ne skrbi, če so projekti namišljeni, bolj pomembno je, da je tvoja koda izčiščena in da so tvoji projekti dobro organizirani. V projekte vključi README dokument, saj s tem pokažeš, da se lahko takoj vključiš v skupno kodiranje.

4. Priključi se open source projektu

Če večina tvojih programerskih projektov izhaja iz tečajev, namišljenih projektov in samostojnega programiranja, priporočamo, da se priključiš open source projektu in razviješ še veščino ekipnega dela.

"Open source" pomeni, da je koda javno dostopna in jo lahko spreminja in dopolnjuje kdor hoče.

Sodelovanje pri open source projektih bo izboljšalo tvoje developerske veščine, pridobil/a boš izkušnjo dela v ekipi, navezal/a boš stik z drugimi developerji, ... Na Explore GitHub lahko najdeš lep nabor projektov, h katerim lahko pristopiš. Ko najdeš projekt, ki ti je zanimiv, se ne ustrašiti in naredi prvi korak. Nekaj načinov, kako pristopiti kot začetnik: iskanje in poročanje o bugih, pomoč pri razporejanju nalog, beta testiranje, izboljšanje dokumentacije, ...

5. Sodeluj na Hackathon-u

Si že slišal/a za hackathon? To je zabavna in razburljiva priložnost, kjer lahko spoznaš ljudi s podobnimi interesi, rešuješ zanimive problema, se preizkusiš v developmentu in timskem delu ter na koncu mogoče celo osvojiš nagrado. Udeležba na hackathon-u zagotovo izgleda zelo dobro na CV-ju, pogosto pa se zgodi, da dobiš zanimivo priložnost za delo že na samem dogodku - bodisi iz strani organizatorjev ali kakšnega od udeležencev.

Sledi ABC Hub-u, kjer se dogajajo super zanimivi hackathoni.

Poglej si naše tečaje

Programiranje za začetnike (online)

Programiranje za začetnike (online)

Kjerkoli 07.11.2022

Nauči se osnov programiranja in postani programer/ka! Na tečaju se uporablja programski jezik Python, ki je eden najbolj priljubljenih programskih jezikov.

od 199,00 EUR

Prijavi se na tečaj
SQL in baze podatkov (online)

SQL in baze podatkov (online)

Kjerkoli 07.11.2022

Znanje načrtovanja podatkovnih baz je ena najpomembnejših veščin pri razvoju IT produktov. Prijavi se in se ga nauči!

od 199,00 EUR

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na sveže SmartNinja e-novice!