Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Naredi prvi korak v IT svet z Zimskim tednom programiranja!

Pravijo da je prvi korak, najtežji korak. Zato na poti k učenju programiranja ni nič drugače. Če vprašaš 10 programerjev o tem, kako so začeli svojo kariero programiranja, jih bo velika večina odgovorila, da so najprej poskusili izdelati spletno stran. Zato so potrebovali osnovno znanje HTML-ja in CSS-ja.

Kaj pa sploh je HTML?

HTML je kratica za HyperText Markup Language.

HyperText pomeni obogateno besedilo. Torej namesto, da bi imeli v dokumentu le golo besedilo, kot ga lahko vidimo v terminalu, lahko s pomočjo “hyper teksta” v besedilo dodaš slike, ga odebeliš, povečaš, spreminjaš barve – in kar je najpomembneje, dodaš povezavo (link) do drugega dokumenta.

Markup Language pa pomeni označevalni jezik. Zakaj označevalni? Zato, ker tako kot v Wordu, ko označimo neko besedilo in ga npr. odebelimo, lahko isto naredimo s HTML jezikom.

Tim Berners-Lee

Na fotografiji je Tim Berners-Lee, ki je iznašel jezik HTML in z njim ustvaril prvo spletno stran. Ta prva spletna stran je še zmeraj dostopna preko spleta: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Kaj je pa CSS?

HTML je glavni jezik spleta, CSS pa je nekakšen pomočnik HTML-ju – v bistvu sta kot Batman in Robin. HTML je Batman, CSS je Robin. Batman/HTML zmore čisto brez Robina/CSS (v bistvu na začetku Robina sploh ni bilo). Mu pa Robin vseeno lahko pomaga pri delu in s svojo barvitostjo malo polepša celotno situacijo. CSS pomeni Cascade Style Sheets. Na kratko rečeno, CSS da HTML-ju stil.

Batman & Robin

Zgodovina Vikenda programiranja pri SmartNinji

Pri SmartNinji že od leta 2015 redno izvajamo tečaje, kjer začetnike naučimo uporabe HTML-ja in CSS-ja. Tečaji programiranja so ključni, da se dobro spoznaš z osnovami programiranja. Z dobro osnovo na področju programiranja lahko nadaljuješ karierno pot v smeri programiranja, web developmenta, backenda, ali pa celo specifičnih jezikov programiranja, kot je Arduino, Python, JavaScript in podobno.

Tako se je tudi začela zgodba SmartNinje več kot 5 let nazaj. Takrat smo izvedli turnejo po Sloveniji in organizirale tečaje v različnih mestih. Spodaj je nekaj vtisov z vikenda programiranja leta 2015 po različnih mestih. Dobri stari časi.

Vikend programiranja leta 2015

Naredi tudi TI svoj prvi korak v svet programiranja!

Trenutno imamo razpisan tečaj, kjer se lahko tudi TI naučiš osnov HTML-ja in CSS-ja. Tam se boš naučil osnove programiranja, kaj je programiranje. Nikoli ne veš, morda ti bo tečaj programiranja tako všeč, da se odločiš nadgraditi svoje znanje in si iščeš službo kot programer, web developer in podobno. ‍ ‍

V decembru organiziramo Zimski teden programiranja, kjer boš imel/a možnost v živo-online tudi ti osvojiti znanje HTML-ja in CSS-ja. Tako boš lahko izdelal/a svojo prvo spletno stran in jo pokazal/a svojim prijateljem!

Naredi prvi korak v svet programiranja z Zimskim tednom programiranja in se prijavi še danes! Prijavi se na tečaj programiranja SmartNinja. Prijave pobiramo tukaj: https://www.smartninja.si/vikend-programiranja. Izvedel boš vse o programerskem svetu, se naučil osnov programiranja, in se spoznal s koncepti, ki jih lahko razviješ v nadaljnje. Se vidimo?

Nadaljuj z branjem