Blog

Novice, inspiracija in namigi

Nahecaj prijatelje, da si heker!

Nahecaj prijatelje, da si heker!

24.04.2019 Matej Ramuta

V tem članku ti bomo pokazali preprost trik, s katerim lahko nahecaš svoje prijatelje, da znaš hekat. Vendar predno začnemo, bi radi poudarili, da to, kar ti bomo pokazali, v resnici ni hekanje in da ne boš počel/a nič nelegalnega.

Vsak brskalnik (Chrome, Firefox ipd.) ima vgrajena t.i. Orodja za razvijalce. To je skupek orodij, ki programerjem pomagajo pri razvijanju spletnih strani oz. spletnih aplikacij.

Kako to izgleda?

Pojdi na neko spletno stran (katero koli, npr. yahoo.com) in tam odpri nek članek. V našem primeru smo šli na Yahoo Sport in odprli članek o Kevinu Durantu, košarkarju v ligi NBA.

Nato klikni z desno miškino tipko na naslov članka, ter izberi opcijo Inspect (slovensko: Preglej element). Pozor: to lahko narediš le na računalniku, ne pa tudi na mobilnem telefonu.

Na dnu spletne strani se bo pojavilo novo okence. V tem okencu so omenjena Orodja za razvijalce. Tukaj lahko vidiš kodo spletne strani ter še nekaj drugih orodij.

Mi se bomo osredotočili le na trenutno odprti zavihek (Elements), v katerem je HTML koda spletne strani.

Spreminjanje naslova spletne strani

Nadalje kar moramo storiti je, da v HTML kodi najdemo naslov članka. Zelo verjetno bo napisan znotraj HTML značk <h1>, <h2> ali pa <h3>. V našem primeru je naslov članka znotraj značke <h1>, zato bomo samo kliknili na majhno puščico na levi strani, da nam pokaže naslov članka.

Ko naslov zagledamo, lahko nanj kliknemo (dvojni klik) in ga spremenimo po svoji volji.

Ko končamo, kliknemo na enter in sprememba naslova članka bo vidna na sami spletni strani:

Kaj se je ravnokar zgodilo?

Če se sprašuješ, ali si slučajno res pohekal/a spletno stran, naj te pomirmo (ali pa užalostimo), da ne. :)

Isti članek lahko odpreš v novem zavihku (ali pa v kakem drugem brskalniku) in videl/a boš, da je tam še zmeraj viden originalni naslov članka, brez tvojih sprememb.

Ampak zakaj smo sploh lahko videli kodo spletne strani?

To temelji na načinu, kako brskalnik dostopa do podatkov, shranjenih na spletnem strežniku, kjer spletna stran gostuje.

Če želimo obiskati neko spletno stran, bo naš brskalnik najprej kontaktiral strežnik te spletne strani, in ga prosil da mu pošlje njeno HTML kodo. Ko bo to kodo prejel, ti jo bo prikazal v vizualni obliki.

Pomembna stvar pri vsem tem je, da strežnik brskalniku pošlje kopijo kode, original pa je še vedno na strežniku samem. Kar nato ti spreminjaš preko Orodij za razvijalce, je ta kopija HTML kode, ki je shranjena na tvojem računalniku. To je tudi razlog, zakaj spremembe (npr. spremenjen naslov) lahko vidiš le ti, na svojem računalniku.

Če spletno stran osvežiš (reload), bo tvoj brskalnik na strežnik poslal novo zahtevo po HTML kopiji, ki se bo nato shranila na tvojem računalniku in povozila staro kopijo (in s tem tvoje “hekerske” spremembe).

Kljub temu pa je to spreminjanje kode lahko zabavna potegavščina za kakega prijatelja, ki ni toliko vešč tehnologije. Vseeno pa nam obljubi, da svojih novi ninja veščin ne boš uporabil/a v zle namene. ;)

P.S.: Če bi se rad/a naučil/a še več zanimivih reči, kot je ta, se nam pridruži na našem najbolj popularnem tečaju: Web development 1!

Poglej si naše tečaje

Web development 1 (online)

Web development 1 (online)

Kjerkoli 17.08.2020

Nauči se izdelovanja spletnih strani in spletnih aplikacij. Na 12-tedenskem tečaju boš spoznal/a tako front-end (HTML, CSS) kot back-end (Python) programiranje!

od 449,00 EUR

Prijavi se na tečaj
SQL in baze podatkov (online)

SQL in baze podatkov (online)

Kjerkoli 24.08.2020

Znanje načrtovanja podatkovnih baz je ena najpomembnejših veščin pri razvoju IT produktov. Prijavi se in se ga nauči!

od 199,00 EUR

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na sveže SmartNinja e-novice!