Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Miha: Nikoli nisi premlad ali prestar za učenje programiranja.

Miha Markovič, tečajnik, ki je zaključil oba naša Web development tečaja (WD1 in WD2), je dijak Elektrotehniško-računalniške gimnazije Ljubljana, kjer mu programersko znanje pridobljeno na naših tečajih pride zelo prav. Z nekaterimi SmartNinja inštruktorji je obdržal stike tudi po končanem tečaju in jih še danes prosi za kakšen programerski nasvet.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem Miha Markovič, star sem 16 let in obiskujem Vegovo gimnazijo v Ljubljani. Opisal bi se kot povprečnega najstnika, ki ima rad vse sodobne in moderne stvari, najsi bo glasba, šport ali pa najnovejše tehnologije.

Kako poteka tvoj običajen dan?

Ker sem gimnazijec, je moj vsakdan precej zaseden in velikokrat tudi nimam časa za določene stvari, ki me zanimajo. Zjutraj se zbudim okoli petih, grem v šolo, pridem iz šole okoli treh popoldne in se učim do šestih. Od šestih pa vse do osmih se ukvarjam s športom, nato pa imam do enajstih čas zase. Po navadi se, kot se za Vegovca spodobi, ukvarjam z računalniki in različnimi tiskanimi vezji. Včasih se tudi rad s prijatelji poglobim v svet računalniških iger, ki pa mi po mojem mnenju, vzamejo veliko preveč časa.

Kaj si si vedno želel postati?

Ko sem bil še majhen, ni bilo običajno, da je imel vsak doma namizni računalnik, da ne omenjam, da telefonov sploh ni bilo. No, moj oče je bil serviser prav takšnih računalnikov in jih je seveda imel cel kup tudi doma. Že takrat so me navduševali in že v osnovni šoli sem si želel postati nekdo, ki bi se ves čas ukvarjal z njimi.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosen?

Lahko se pohvalim s kar nekaj tekaškimi dosežki kot, so polmaraton, ali pa različne kolajne na tekaških tekmovanjih, a še najbolj sem ponosen na svoje računalniško znanje, ki ga poskušam nadgrajevati.

Katera so tvoja življenjska načela?

Imam veliko življenjskih načel, a eno od glavnih je delo pred zabavo. Zmeraj se potrudim narediti nadvse veliko, preden začnem početi nekaj drugega.

Tvoja največja razvada je?

Moja največja razvada je pretirana uporaba računalnika in energetskih napitkov.

Udeležil si se dveh SmartNinja tečajev WD1 in WD2. Lahko na kratko opišeš tvojo izkušnjo?

Za Smartninja tečaje sem izvedel na neki leni poletni dan, ko sem preko programa CCleaner zagledal oglas za Smartninja tečaje programiranja. Nisem potreboval veliko časa, da sem se odločil za te tečaje, saj so ponujali zelo veliko.

Na tečajih so bili vsi inštruktorji zelo profesionalni in nas vodili čez snov na zelo preprost in razumljiv način. Zelo všeč mi je bilo tudi, da sem lahko z inštruktorji obdržal stike tudi po končanem tečaju. Še zdaj se včasih obrnem nanje, ko sem v brezizhodnem programerskem položaju in jih prosim za nasvet.

Kaj sedaj delaš in kako ti znanje pridobljeno na smartninja tečajih pride prav?

Trenutno imam veliko šolskega dela, a se vseeno najde čas za pisanje raznoraznih programov in učenje novih (programskih) jezikov. Trenutno skupaj s sošolci sestavljamo robota, ki naj bi sledili črti in pri tem potrebujemo veliko programerskega znanja. Pred tečajem zares nisem vedel, kje začeti, a po končanem tečaju sem videl ogromno projektov, ki bi jih lahko uresničil in samostojno nadaljeval svojo programersko pot.

Si se naučil še kakšnega novega jezika? Katerega? Bi lahko rekel, da je znanje iz tečaja uporaben pripomoček za učenje novih jezikov?

Na tečaju smo se naučili programskega jezika Python. To me je spodbudilo, da sem se samostojno začel učiti programskega jezika C++ ter uporabo Unreal Enginea. Zelo zanimiva mi je tudi spletna igra Lia game, kjer sam programiraš svoje robotke in se z njimi boriš proti drugim igralcem.

Znanje s tečaja mi je prišlo zelo prav pri učenju programskih in drugih jezikov, kot so angleščina. Ko sem obiskoval tečaj WD2, sem ugotovil, da s svojim trenutnim znanjem angleščine ne bom mogel napredovati, zato sem se motiviral, da sem prebiral čim več internetnih angleških člankov, ter s tem znatno povzdignil svojo raven angleščine.

Kakšni so tvoji programerski/karierni cilji?

Moji programerski cilji so trenutno še nizki, saj sem še dijak, a si želim, da bi že zdaj pridobil dovolj znanja za kasnejšo kariero.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Moj nasvet je, da nisi nikoli premlad ali prestar za učenje programiranja. Dandanes bi se že vsi morali naučiti vsaj malo programirati, saj je to po mojem mnenju osnova za poznavanje računalnika. Po svojih lastnih izkušnjah pa bi vam dal še en nasvet. Nikoli ne kaži nedokončanega projekta svoji stranki, saj te bo začela izčrpavati, ker se npr. ne bo strinjala z barvo ozadja spletne strani.

Nadaljuj z branjem