Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Kdo se boji nove tehnologije, ki nam bo vzela delovna mesta? 1/2

V zadnjih desetih letih članek za člankom napoveduje propad in žalost za delovno silo, ker naj bi nas tehnologija nadomestila na delovnih mestih! Volk je pri vratih, so rekli, in nič ne moremo storiti glede tega.

Michael Crichton je nekoč uporabil slaven stavek:

“Nič te ne »prizemlji« bolj kot 30 let star časopis.”

Veliko je za povedati o tehnologiji, ki vpliva na naš način življenja in delo. Spremembe so bile na splošno pozitivne, vendar pa so novi tehnološki izumi povzročili tudi tektonske premike v delovnem okolju in veliko ljudi je izgubilo vir dohodka. Uvedba parnega motorja, transportnih sistemov in elektrike, kasneje pa uvedba omrežij, računalnikov ter robotov, je le nekaj omenjenih sprememb, ki so spremenile naš način življenja.

In sedaj imamo samovozeča vozila, internet stvari (medomrežje), pametne robote in 3D tiskanje, katere poganja vedno bolj grozljiva umetna inteligenca, ki še poveča naš strah.

Kdo bo delal? Verjamem, da je grožnja našim delovnim mestom precenjena in se zaradi tega ne bi smeli preveč obremenjevati. Tu so razlogi zakaj:

Razlog # 1 – Tehnologija vzame, vendar hkrati tudi da.

Uničenju vedno sledi pomlajevanje. Vsakič, ko je tehnologija uničila poklice, so se potem pojavile nove možnosti na prej nepredstavljivih področjih in disciplinah.
Vzemite na primer parni motor in masovne transportne sisteme. Celotna panoga konjskih prevozov je bila poravnana, mnogi pa so izgubili vir dohodka. Toda hkrati so nove možnosti v prometu in trgovini začele presegati domišljijo.

Razlog # 2 – Napovedi se redko uresničijo.

Da smo prišli do svoje poti, smo v življenju morali napovedati veliko dogodkov ter doživeti ogromno katastrof, od množične lakote v šestdesetih letih ter konca sveta na božični večer 2012, do 3D tiskanja, ki nadomešča večino proizvodnje ali 3-D televizije.

Kot lahko vidimo, tudi 3D tisk ni niti blizu tega kar je bilo zanj predvideno, da postane – ta se je preselil v bolj specializirane niše. In 3-D televizija? Tisti, ki smo verjeli 3-D TV ‘hypu’, smo zdaj obtičali z našimi 3-D ‘Hobbitovimi blu-žarki’, čakajoči na dan, ko bodo naše stare televizije ‘crknile’.

Imamo še nekaj razlogov, zakaj menimo, da je strah pred izgubo delovnih mest precenjen. Dejstvo je, da se delovna mesta spreminjajo in znanje programiranja je definitivno ena od stvari, ki jo bomo potrebovali. Že sedaj lahko v medijih spremljamo naslove ”Boj za IT kadre se je pričel” Kaj šele bo?!

Več bomo z vami delili v drugem delu bloga, ki prihaja kmalu. Stay tuned

Nadaljuj z branjem