Blog

Novice, inspiracija in namigi

Kateri je najboljši programski jezik za začetnike?

Kateri je najboljši programski jezik za začetnike?

01.03.2018 Matej Ramuta

Želim se naučiti programiranja. Kaj naj naredim, kje naj začnem in kateri je najboljši programski jezik za začetnika? To vprašanje je eno najpogostejših, ki jih imajo začetniki v programiranju. Kaj ponavadi tak začetnik naredi, ko si zastavi tako vprašanje? Išče odgovore prek Googla, postavlja vprašanja na forumih, sprašuje prijatelje in znance, ki že znajo programirati ipd.

In kakšne odgovore ponavadi dobi? Vsakdo izmed vprašanih priporoči svoj najljubši jezik (ali pa tistega, s katerim je sam/a začel/a). Ti različni predlogi začetnika še bolj zmedejo. Le kdo ima (najbolj) prav?

Odgovor: Vsi in nihče. :)

Znanje katerega koli (večjega) programskega jezika te (nekoč) lahko pripelje do službe. Ampak noben programer ne zna le enega, vsakdo pri svojem delu uporablja več različnih programskih jezikov. Zato namesto da se kot začetnik želiš naučiti programskega jezika, se moraš naučiti programerskih konceptov, ki so bolj ali manj enaki pri vseh programskih jezikih. Osnove so pri programiranju zelo pomembne. Kot začetnik ti predlagamo, da se najprej naučiš trdnih temeljev, povezanih s programiranjem in delovanjem te tehnologije. Ko se naučiš teh konceptov, ti bo veliko lažje preklapljati med različnimi jeziki. Vendar se sedaj pojavi novo vprašanje: Kateri programski jezik pa je najboljši, da se z njim naučiš osnovnih konceptov programiranja?

Moje mnenje: Python.

Zakaj?

V glavnem zaradi njegove preproste in čiste sintakse. Učenje programskega jezika Python bi postavil na prvo mesto za prav vsakega, ki se želi naučiti programirati. Programiranje sem učil že kar nekaj popolnih začetnikov, in če sem uporabil jezik, kot je JavaScript, je bilo na koncu čisto preveč časa vrženega stran zaradi ukvarjanja z manjkajočimi zavitimi oklepaji in podpičji. Python tega nima, zato se je lažje osredotočiti na tisto, kar zares šteje: na osnovne koncepte programiranja.

Za lažji občutek si poglej primer enake kode v Pythonu in JavaScriptu.

JavaScript:

var cars = ["Renault", "Audi", "BMW", "Tesla"];

for (car of cars) {
    console.log(car);
}

Python:

cars = ["Renault", "Audi", "BMW", "Tesla"]

for car in cars:
    print(car)

Izgleda dokaj podobno, a ne? S to razliko, da Python ne potrebuje vseh teh podpičij in zavitih oklepajev.

Zakaj pa ne bi začeli kar s HTML in CSS?

HTML in CSS sta super za učenje pisanja kode, vendar pa nista programska jezika. HTML je označevalni jezik (»markup language«), CSS pa jezik za stilizacijo oz. oblikovanje HTML. Čeprav nista programska jezika, sta dober prvi korak v svet kode. In ko se naučiš njunih osnov ter se želiš naučiti programiranja, ti predlagam Python. Če te zanima učenje programiranja, predlagamo, da preveriš SmartNinja tečaje programiranja, kjer ti bodo zgornji koncepti postali pravi mačji kašelj. :)

Odgovor za lažjo odločitev najdeš tudi v našem e-vodiču 5 korakov do kariere programerja. Srečno!

python javascript programski jezik najboljši začetnik učenje programiranje

Poglej si naše tečaje

Programiranje za začetnike (online)

Programiranje za začetnike (online)

Kjerkoli 07.11.2022

Nauči se osnov programiranja in postani programer/ka! Na tečaju se uporablja programski jezik Python, ki je eden najbolj priljubljenih programskih jezikov.

od 199,00 EUR

Prijavi se na tečaj
SQL in baze podatkov (online)

SQL in baze podatkov (online)

Kjerkoli 07.11.2022

Znanje načrtovanja podatkovnih baz je ena najpomembnejših veščin pri razvoju IT produktov. Prijavi se in se ga nauči!

od 199,00 EUR

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na sveže SmartNinja e-novice!