Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Intervju s tečajnikom: Učenje iz napak je najboljša lekcija!

Lahko poletno branje na obzorju! Tokrat smo za rokav pocukali Anžeta, 26-letnega programerja začetnika, ki smo ga spoznali na trimesečnem tečaju Web Development 1.

Anže dela v podjetju Escapebox, kjer znanje, domišljijo in spretne prste ponujajo naročnikom v obliki gamification interaktivnih rešitev za višjo vključenost uporabnikov. Kariero si želi nadaljevati v obstoječem podjetju, da bo lahko z ekipo ostal v dobrih medsebojnih odnosih in čez čas postal uspešen programer.

Zase pravi, da je bolj introvertirane narave. V prostem času je rad v naravi in gorah, obožuje tudi znanstveno-fantastične filme in izzive. Fun fact: rubikovo kocko sestavi v 46 sekundah! Njegov guilty pleasure so burgerji v Bazen Baru v Kranju, pravi tudi da imajo tudi zelo sproščen ambient!

Kot otrok si je vedno želel postati astronavt ali arheolog, oziroma nekaj takega, kot je bil Indiana Jones v svojih filmih. “Z leti je seveda na vrata potrkala neusmiljena realnost. Ampak, kako že pravijo? Ne glede na vrsto jabolk, ki jih imaš, je prav, da se potrudiš naredit dober štrudelj”. Anže verjame, da če bi vsi živeli v sočutju in ljubezni, se danes nebi soočali z aktualnimi problemi. Svoj življenjski moto povzame v misli britanske primatologinje, etnologinje in antropologinje dr. Jane Goodall: “Each and everyone of us can make a difference each and every day. And we have a choice, what kind of a difference are we going to make.” Meni, da lahko tako močno načelo vsak po svojih najboljših zmožnostih prakticira v vsakdanjem življenju.

Kako poteka njegov običajen dan? “Preden zjutraj vstanem, vedno budilko nastavim še na 10 minutni dremež. Drugače najbrž ne bi mogel normalno funkcionirati. Potem opravim svojo jutranjo rutino in si pripravim kakšen zanimiv zajtrk, recimo muesli z veganskim jogurtom in sveže nabranim domačim sadjem. Po delovnem dnevu se odločim za sprehod v naravi ali pa za lenarjenje na ležalniku.”

Anže je bil priden tečajnik na tečaju Web Development 1. Izkušnjo opisuje kot pozitivno, želel pa bi si (v luči situacije zaradi epidemije to ni bilo mogoče), da bi tečaj lahko opravljal v živo. Nič za to, njegova želja po programiranju se je uresničila kaj kmalu po opravljenem tečaju! Priložnost, da programira in razvija svoje veščine še naprej, je dobil v podjetju Escapebox. Všeč mu je dobro vzdušje in povezanost, predvsem pa mu veliko pomeni, da je obkrožen z zares ustvarjalnimi in delovnimi ljudmi. Trenutno z vidika front-end programiranja pomaga na več zanimivih projektih, kot je npr. Escape muzej v Kranjski Gori (Kajžnkova hiša), ki je eden izmed prvih Escape room muzejev v Evropi. “Že pred tečajem sem se poskušal nekaj programiranja naučiti sam, zagotovo pa je koristil obisk tečaja, na katerem sem dobil širši vpogled v svet spletnega programiranja.”

“Pridobljena programerska znanja na tečaju pa mi pomagajo predvsem z vidika logičnega razmišljanja in reševanja problemov. Po opravljenem tečaju sem začel spoznavati tudi JavaScript, pri delu pa sem se začel učiti in uporabljati tudi React.js. Učenje programerskih jezikov se zagotovo splača, še posebej, če je to nekaj, kar te veseli.”

Za izkušnje na programerski poti pravi, da je učenje iz napak najboljša lekcija, ki nam jo lahko da življenje. “Ključno je, da te na katerikoli karierni poti vodijo strast, želja po ustvarjalnosti in da kot član ekipe stremiš k skupnim ciljem.”

Nadaljuj z branjem