Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Najbolj prodajan tečaj programiranja: WEB DEVELOPMENT 1. Pričetek 21. maja!
Na tečaj

David: Nič ni narobe, če ne vemo vsega na pamet!

David Bukovšek, tečajnik, ki je zaključil oba naša Web development tečaja (WD1 in WD2), sedaj dela v podjetju Httpool d.o.o. na področju spletnega oglaševanja. Pravi, da se tehnologije na delu hitreje spreminjajo od tistih, ki jih je spoznal na tečaju, vendar mu je tečaj še vedno prinesel zelo širok pogled na svet spletnega programiranja.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem programer in rešujem probleme, povezane z računalništvom in matematiko.

Kako poteka tvoj običajen dan?

Vstanem, pojem zajtrk, grem v službo, po službi malo potelovadim (kar je zelo pomembno po 8-9 urnem sedenju), preživljam prosti čas z družino in prijatelji. Če ostane kaj časa raziskujem, kaj je aktualno na področju programiranja.

Kaj si si vedno želel postati?

V otroških letih si marsikdo želi postati policist, gasilec, reševalec ali kakšen junak, pri tem jaz nisem bil izjema 😛 Kasneje me je začela zanimati matematika in statistika, kar sem tudi doštudiral.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosen?

Da sem uspešno zaključil študij 2. stopnje iz statistike.

Katera so tvoja življenjska načela?

Delati in izpopolnjevati se je treba v tistem, kar te veseli. Le tako lahko postaneš mojster na svojem področju.

Tvoja največja razvada je?

Čokolada (in ostala hrana na splošno :))

Udeležil si se SmartNinja tečaja WD1. Lahko na kratko opišeš tvojo izkušnjo?

Pravzaprav sem se udeležil tudi WD2. Izkušnja je bila super, učitelji so bili profesionalni in vedno dostopni za dodatna vprašanja. Tudi za stvari, ki so presegale učno snov tečaja.

Po tečaju Web development 2 si dobil zaposlitev? Kje?

Po tečaju Web development 2 sem dobil zaposlitev v podjetju Trogon d.o.o.

Kaj sedaj delaš in kako ti znanje pridobljeno na smartninja tečajih pride prav?

Sedaj delam na področju spletnega oglaševanja. Sem full-stack programer, na back-endu imamo kodo napisano v PHP-ju, na front-endu uporabljamo JavaScriptov framework React. Zadnje čase poleg REST klicev uporabljamo tudi GraphQL. Dolgčas ni. Poleg tega je potrebno tudi vzdrževanje starih aplikacij, ki so napisane v nekoliko starejših tehnologijah (npr. jQuery). Tehnologije so drugačne, kot smo jih imeli na tečaju. Na tečaju sem videl, kako je svet spletnega programiranja širok in da obstaja veliko tehnologij, ki se hitro spreminjajo, kar še posebno velja za front-end. Naučil sem se predvsem, kako priti do tega znanja in da ni nič narobe, če na pamet ne vemo vsega.

Lahko rečeš, da ti je tečaj dal dovolj znanja za začetek programerske kariere? Na kratko opiši.

Predvsem sem izvedel katere stvari obstajajo, kakšna znanja se od spletnega programerja pričakujejo in kako se sam naučiti najbolj bistvenih stvari.

Si se naučil še kakšnega novega jezika? Katerega? Bi lahko rekel, da je znanje iz tečaja uporaben pripomoček za učenje novih jezikov?

PHP, JavaScript (frameworke jQuery, Angular 2+ in React). Osnovna logika je pri vseh programskih jezikih enaka, ima pa vsak programski jezik svoje posebnosti, ki jih moraš usvojiti. Osnovnega znanja vsakega programskega jezika se lahko naučimo hitro, da postaneš mojster v nekem jeziku, je treba vložiti malo več časa.

Kakšni so tvoji programerski/karierni cilji?

Zaenkrat delam na področju spletnega programiranja. Doštudiral sem matematiko in statistiko in zanima me programiranje. Obstaja veja računalništva strojno učenje (ang. machine learning), ki združuje ti dve področji. Ukvarja se z analizo zbranih podatkov in napovedovanjem izidov z novimi podatki. Morda me bo v prihodnosti zaneslo v to smer.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Če vas programiranje zanima in ste se pripravljeni učiti, potem lahko sčasoma postanete dobri programerji. Na nekaterih področjih se tehnologije zelo hitro spreminjajo, pri spletnem programiranju je to front-end. Če imate radi hitre spremembe in vam je izgled produkta pomemben, vam bo mogoče front-end bolj pri srcu. Če pa vam je bolj pomembna logika, ki se odvija v ozadju,, boste mogoče bolj uživali na back-endu. Tam se tudi stvari zaenkrat malce počasneje spreminjajo.

Nadaljuj z branjem