Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Borut: Ni treba, da je vse pravilno in brez napak, ampak da se aktivno učiš ob ustvarjanju lastnih projektov

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Zdravo, moje ime je Borut. Star sem 30 let, trenutno dokončujem magistrski študij Družboslovne informatike in delam kot programer. Zadnja leta vse več hodim v gore in se poskušam čimveč ukvarjati s športom, saj mi predvsem to pomaga pri relaksaciji po napornih dnevih.

Sem pa tja pogledam kakšen film ali serijo, 
čeprav v zadnjem času za to ne ostane preveč časa. Zelo rad imam glasbo, igram kitaro, pogosto obiskujem koncerte ter včasih tudi kak večdnevni festival.

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Moj običajen dan ni nič posebnega. Ponavadi delam od 09:00 do 17:00 ure. V popoldanskem času pa se ukvarjam z različnimi zadevami, odvisno od dneva. Včasih se odpravim na trening (zadnje par mesecev nisem bil priden),
se ukvarjam s svojimi projekti, se učim nove zadeve, brenkam na kitaro, s punco pogledam kak dober film ali pa grem s kolegi oz. sodelavci na pivo. Predvsem pa ugotavljam, da imam zmeraj manj časa, zato zadnje čase razmišljam o bolj izdelanem urniku 🙂

Kaj si si kot otrok vedno želel postati?

Vem, da sem, kot otrok, babici razlagal, da bom postal znanstvenik. To se sicer (še) ni zgodilo, ampak človek nikoli ne ve 🙂

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosen?

Najbrž na to, da se sem kljub nekaterim osebnim težavam uspel boriti ter diplomiral in uspešno izbral svojo karierno
pot.

Katera so tvoja življenska načela?

Ne stori drugemu to, kar ne želiš, da drugi storijo tebi. Zdi se mi, da živimo v času, ko indiviualizem in ambicije lahko hitro prerastejo v kaj bolj negativnega. Vse manj je empatije in posluha za sočloveka ter vse več “žlehtnobe”.

Tvoja največja razvada je?

Moja največja razvada je odlašanje in prelaganje zadev v prihodnost 🙂

Udeležil si se dveh SmartNinja tečajev, kjer si bil med boljšimi. Lahko na kratko opišeš tvojo izkušnjo?

Sam sem se že pred tečaji srečal s programiranjem, vendar sem se šele z obiskom SmartNinje zavestno odločil, da bi se s tem morda tudi bolj zares ukvarjal. Največ pomislekov sem imel o tem ali imam za kaj takega sploh kak potencial, še bolj pa o tem ali sem za tako odločitev že prestar.

Programiranje v osnovi pomeni reševanje
problemov, pri tem pa človek za tako reševanje uporablja različna orodja in programske jezike. Do rešitve se pogosto da priti na več različnih načinov, vprašanje pa je kako nekaj rešiti na najboljši možen način,
najbolj optimalno. Pri tem je potrebno veliko učenja in nabiranja izkušenj, človek pa ne sme stagnirati, saj gredo tehnologije hitro naprej.

Tako je potrebno, da se temu predaš malce bolj, kot zgolj za nekaj ur v službi ali na tečaju. Na tečajih in doma sem tako čimbolj poskušal opravljati naloge in se o zadevah učiti tudi sam. 
Obisk mi je tako dal neko potrditev, hkrati pa pohitril moje učenje in mi pomagal razširiti krog poznanstev.

Po tečaju Web development 2 si dobil zaposlitev?

Tako je. Po drugem tečaju sem dobil zaposlitev kot junior developer. Tu pa se pot učenja šele dobro začne. Noben dan ni enak, vsak dan izveš kaj novega, vsak dan se spopadaš z novimi izzivi. Ogromno šteje okolje v katerem se lahko učiš in napreduješ. Sam sem imel pred kratkim malce slabše obdobje in hitro sem bil opomnjen, da ne smem zaspati 🙂

Lahko rečeš, da sta ti tečaja dala dovolj znanja za začetek programerske kariere? Na kratko opiši.

Rečem lahko, da sta mi tečaja dala neko osnovno znanje in pa tudi potrditev za pot naprej. Sigurno to ne pomeni, da gre nekdo lahko samo na tečaj in bo po enem mesecu znal vse, ter dobil službo kot senior developer.
Potrebna je dejanska želja po učenju in napredovanju.

Vsekakor pa se na tečajih znajdeš v okolju, kjer se pod mentorstvom izkušenih predavateljev lahko dobro naučiš osnov in pospešiš svoj napredek. Velik plus je tudi mreženje.
Če se izkažeš, se ti lahko odpre marsikatera pot.

Si se naučil še kakšen nov jezik? Kateri? Bi lahko rekel, da je znanje iz tečaja uporaben pripomoček za učenje novih jezikov?

Programirati sem začel v Pythonu na faksu, ko sem zaključeval dodiplomski študij. Prav iz tega razloga me je takrat tudi pritegnil tečaj SmartNinje, saj je šlo za web development v Pythonu. Trenutno delam kot PHP developer, zraven pa to potegne tudi JavaScript, SQL in razne druge potrebne zadeve. Z osnovami vseh teh jezikov se lahko srečaš tudi na tečajih SmartNinje, vsak pa se potem sam odloči kaj
želi delati in se učiti. 

Kakšni so tvoji programerski/karierni cilji? 

Rad bi postal čimboljši full stack web developer. Pot je zanimiva, ampak zahteva predanost in voljo. Predvsem pa si človek ne sme dovoliti obupati. 

Learing curve:

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_e6sBHsJ

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Vsekakor je danes na voljo ogromno virov, ki človeku pomagajo pridobiti znanje. V prvi vrsti je pomembno, da posameznik zna prepoznati take vire in ločiti dobre od slabih (“google it”). Pomembno je, da vložiš čas in voljo, ter poskušaš ustvariti čimveč lastnih zadev.

Ni potrebno, da je vse pravilno in brez napak, ampak da se aktivno učiš ob ustvarjanju lastnih projektov. S tem se spopadam tudi sam. Fakulteta in teoretično znanje nikoli ni odveč, ni pa nujno za začetek programerske poti, če si zadevi predan.
V knjige, videe, tečaje in druge medije učenja je vedno vredno vložiti denar in čas.

Nadaljuj z branjem