Blog

Novice, inspiracija in namigi

8 znakov, da bi moral/a investirati v učenje programiranja

8 znakov, da bi moral/a investirati v učenje programiranja

28.11.2018 Smart Ninja


Veliko full-time programerjev se ni izobraževalo na klasičnih univerzah, da bi se naučili veščine. Možnosti, kjer se lahko naučiš programirati, je nešteto, ampak nič se ne more primerjati z delom in trudom, ki ga posameznik vloži v učenje. In kakšne so pogoste lastnosti programerjev in kateri so znaki, da bi tudi ti moral/a postati programer/ka?


1. Rad/a rešuješ probleme

Pri programiranju gre predvsem za reševanje problemov. Programer sam rešuje probleme, pri čemer upošteva dane roke in budget/proračun. In kako veš, da si naravni “problem-solver”? Rad/a igraš strateške igre - rešuješ uganke, igraš šah, video igrice,...? Če je bil tvoj odgovor pritrdilni, potem bi bilo programiranje še posebej zanimivo zate.

enter image description here


2. Si kreativen/na

Splošno prepričanje je, da je programiranje samo logično in ne kreativno, vendar to sploh ne drži. Je že res, da temelji na logiki, vendar nekatere rešitve so preveč kompleksne, da bi jih rešili le s pomočjo logike. Ker je pri reševanju enega problema možnih več rešitev, je potrebno včasih improvizirat. Po tem ko osvojiš osnove programiranja, se začne kreativa!


3. Rad/a ustvarjaš in izdeluješ svoje stvari

Izdelat svoje stvari je zakon! In če te zanima kako so stvari narejene, kako delujejo in razmišljaš o tem kako bi jih lahko izboljšal/a, si popoln/a za programiranje! Radovednost in želja, da ustvariš nekaj iz ničle te motivira, da se naučiš veščin, ki so ključne, da svoje ideje pripelješ do realizacije.


4. Rad/a bereš o zgodovini računalnikov

Veliko bereš o zgodovini računalnikov, začetkih, celotni teoriji. Pomembno je razumeti, kaj je bilo že storjeno, razvito in odkrito. Čisto nepotrebno je še enkrat izumljati stvari, ki že zdaj popolno delujejo. Pri programiranju se torej gradi že na znanih odkritjih drugih, da je delo učinkovitejše.


5. Obožuješ tehnologijo

Ne le zgodovina računalništva in kar je bilo implementirano do zdaj, ves čas spremljaš kaj je novega v tehnologiji! Naj bo to nov pametni telefon, računalnik, fotoaparat, igralna konzola,... o tem veš vse! Radoveden/a si o tem, kako lahko tehnologija prispeva k izboljšanju in razvoju sveta. Motiviran/a si za razvoj inovativnih sistemov in izdelkov. Zanima te prihodnost in kako lahko s svojim tehnološkim znanjem pripomoreš k izboljšavam.


6. Rad/a delaš v timu

Programiranje zahteva veliko timskega dela. Kodo je treba pregledati in izpopolniti z ekipo, da nima napak in izpolni zahteve. Ne glede na to, ali delaš v podjetju in sodeluješ z ekipo, ali freelancaš za različne stranke, imeti moraš dober odnos z ljudmi in sposobnost sodelovanja. Dobro moraš sprejemati (konstruktivne) kritike in upoštevati predloge drugih ljudi. Hkrati pa svoje mnenje in argumente dobro predstaviti drugim. Pojasniti sodelavcem ali strankam, zakaj in kako si nekaj naredil/a na način, da je razumljivo vsem.

enter image description here


7. Si natančen/na in imaš dober spomin

Tu ni prostora za površnost, pomembni so detajli! Tudi ko v kodi pride do najmanjše napake kot npr. ena pika, lahko odločilno vpliva na celoto! Pri programiranju se kakšen problem sprva zdi popolnoma nepovezan s prejšnjim, lahko pa se zgodi, da imata podobne rešitve. Z malo inovativnosti in dobrim spominom lahko k novemu problemu pristopimo z rešitvami iz prejšnjega primera in izkušenj. Kot programer/ka moraš istočasno poznati veliko podrobnih informacij in vedeti medsebojno interakcijo.


9. Samoiniciativnost in potrpežljivost

Postati programer ni nekaj, kar se zgodi čez noč. Potrebno je veliko časa, dela, učenja in potrpežljivosti.

Pri učenju pogosto naletimo na ovire in želimo odnehati, vendar jih je potrebno premagati na najboljši možni način. Moraš biti organiziran/a, vztrajen/na in zelo motiviran/a. Preden se začneš učiti programiranja , moraš vedeti, "zakaj želiš kodirati" (kakšen problem želiš rešiti, kakšen projekt želiš prevzeti, ...). Ta cilj je nekaj, kar te bo motiviralo ob ovirah in dalo zagon za nadaljne učenje. Učenje programiranja se nikoli zares ne konča, tudi ko dosežeš že visoko raven znanja in izkušenj, saj temelji na tehnologiji, ki se vedno izboljšuje in posodablja,. To predstavlja še večji izziv in je zaradi tega še toliko bolj razburljivo! ;)


ZAKLJUČEK

Če upoštevaš vse našteto, meniš, da si rojen/a programer/ka? Kje začeti? Obstaja veliko načinov, kako se naučiti programirati, od tebe pa je odvisno katerega izbereš. Učenja programiranja se lahko lotiš s prijavo na on-line platforme ali se vpišeš v lokalno šolo programiranja.

Poglej si naše tečaje

Web development 1 (LJ)

Web development 1 (LJ)

Ljubljana 07.01.2019

Nauči se izdelovanja spletnih strani in spletnih aplikacij. Na 12-tedenskem tečaju boš spoznal/a tako front-end (HTML, CSS) kot back-end (Python) programiranje!

od 499,00 EUR

Prijavi se na tečaj
JavaScript tečaj (LJ)

JavaScript tečaj (LJ)

Ljubljana 14.01.2019

Razširi svoje znanje in se nauči jezika JavaScript, njegovih posebnosti in uporabe. Prijavi se in se ga nauči!

od 299,00 EUR

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na sveže SmartNinja e-novice!